Основни причини да напълняваме през зимните месеци

Излишните килограми се трупат бързо

15.12.2021 | 22:51 Редактор: Жаклина Иванова
Основни причини да напълняваме през зимните месеци

Харесваме зимния период, защото тогава празнуваме едни от най-светлите празници. Хапваме повече, спортуваме по-малко и излишните килограми се трупат бързо. Разбира се, обвиняваме празничните трапези за напълняването ни, но всъщност не само тези фактори са "виновни". Има редица други причини да напълняваме през зимата.

Нашите клетки съхраняват повече мазнини

Според редица изследвания, човешките мастни клетки реагират положително на слънчевата светлина. Клетките, които са най-близо до кожата, когато са изложени на слънце, стават по-малки и по този начин съхраняват по-малко мазнини.

През есенно-зимния период се радваме по-рядко на слънчеви лъчи. Учени смятат, че липсата им може да увеличи способността на клетките да съхраняват мазнини, което ни прави по-податливи към наддаване на излишно тегло. Решението е в слънчеви дни да излизаме по-често навън.

Тялото се подготвя за "хибернация"

Хората са по-подобни на мечките и други животни, които "спят" през зимата. Ние несъзнателно се опитваме да се запасим с калории, точно като мечките, които се подготвят за хибернация. Учени смятат, че нашите примитивни инстинкти, че може дълго време да не намерим храна се задействат. При хибернация метаболитните процеси се забавят, ето защо и качваме повече килограми или сваляме по-трудно.

Опитваме се да се стоплим чрез хранене

Ниските температури могат да предизвикат някои промени в поведението, които насърчават съхранението на мазнини. Консумирането на храна е начин да повишим телесната си температура и така, когато стане студено, много е вероятно да посегнем към любимите си храни, които невинаги са здравословни. При метаболизиране на храните, нашето тяло генерира топлина естествено, което пък ни кара да искаме да си хапнем още и още, за да ни помогне храната да се стоплим.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК