Лесни начини за консервиране на храни

Замразената храна може да издържи между три и шест месеца в зависимост от вида ѝ

11.12.2021 | 14:43 Редактор: Елеонора Танева
Лесни начини за консервиране на храни

Зимата е сезонът на консервирането и съхраняването на храна. Чрез някои ефективни методи можете да запазите успешно остатъците от храна, вместо да ги изхвърляте

Замразяване

Замразяването е прекрасен начин да запазите храни и продукти за дълъг период от време. Замразяването значително намалява риска от растеж на опасни бактерии в храната, като същевременно я запазва в нейната свежест и текстура.

Замразената храна може да издържи между три и шест месеца в зависимост от вида ѝ. Месата могат да са с по-кратки срокове на годност в замразено състояние

Консервиране

Консервирането е процес, при който храната се затваря в плътно затварящи се съдове и се използва топлина за унищожаване на бактериите и нежеланите микроорганизми. Крайният резултат, който се цели, е образуването на вакуум в съда, в който е затворена храната. След това се охлажда и запечатва.

Двата най-добри и безопасни метода за консервиране в домашни условия са на водна баня, консервиране под налягане. Първият вид консервиране е подходящ за храни с високо съдържание на киселини, като домати, плодове, зеленчуци. Вторият тип е подходящ за храни с ниско съдържание на киселини, като месо, риба, некисели зеленчуци.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК