Коледната магия завладя Европа, отвори врати прочутият празничен базар в Загреб

Високи елхи с много играчки могат да се видят по всички централни улици на хърватската столица

02.12.2021 | 19:16 Редактор: Жаклина Иванова

Коледният дух завладя много европейски градове. В хърватската столица Загреб, след едногодишна пауза, отвори врати прочутият коледен базар. Той е смятан за един от най-впечатляващите в Европа.

В навечерието на Коледа жителите и гостите на Загреб отново могат да се потопят в красива приказка. Високи елхи с много играчки могат да се видят по всички централни улици на хърватската столица, а коледна музика се носи във въздуха.

Лука всяка година по Коледа приготвя вкусни наденички. Радва се, че въпреки ограниченията, в града кипи живот.

"Тази година има базар, но много по-малко къщички има отколкото преди. Така хората не се събират на големи групи. Но пък така е и по-добре за нас, имаме повече клиенти, нямаме толкова конкуренция", сподели той.

И Диана работи на базара. Има си собствен бизнес – от 6 години продава топли шапки и шалове.

"Тази година е много по-добре отколкото миналата, когато никой не искаше да излиза навън. Имаше паника сред хората. Твърде много време прекарахме в домовете си. Тази година има повече хора, повече туристи", сподели тя.

Заради коронавируса обаче миналата година магазинът ѝ е бил затворен и се е наложило да се преориентира. Казва, че се радва да вижда усмивките по лицата на хората. И не се страхува от заразата.

"За мен всичко това е политика. Аз не вярвам във ваксинацията. Вярвам, че нещо съществува, но не е толкова уау. Нося маската, защото е много студено. Ако не беше толкова студено, щях да я сваля", сподели тя.

Базарът е разпръснат на няколко локации из града и не е необходимо да се показва сертификат за ваксинация при посещение.

Атмосферата, играчките, ароматните наденички и виното връщат посетителите към детството и напомнят, че Коледа е времето, запазено за най-близките хора. И макар в условията на пандемията, на Коледа се случват чудеса.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК