Идея за рецепта за наближаващия Андреевден: Задушени гъби с ориз

На 30 ноември отбелязваме още един голям зимен празник

26.11.2021 | 13:25 Редактор: Искра Ангелова
Идея за рецепта за наближаващия Андреевден: Задушени гъби с ориз

На 30 ноември отбелязваме още един голям зимен празник – Андреевден. Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. У нас празникът бива наричан още Мечкинден – празник на мечките, чиито господар е Свети Андрей.

Според народните вярвания от днес денят започва да расте, колкото едно царевично (просено, житно и т. н.) зърно. Ето защо според традицията на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, леща, булгур, жито и други.

За да се подготвите за празника, споделяме рецепта за задушени гъби с ориз.

Продукти:

- 1 кг гъби

- 1 и ½ чаши ориз

 -½ чаша олио

- 2 щипки бял пипер

- 1 щипка сол

- 2 глави лук

- 1 щипка черен пипер

- сокът от 1 лимон

Приготвяне:

Нарежете гъбите на филийки, лука на полумесеци. Напълнете тенджера с подсолена вода и сварете гъбите. Изцедете водата, но я запазете за после, съветва az-jenata.bg.

В тенджерата излейте олиото и запържете лука в него. След това добавете гъбите и ориза. Запържете ги за 2-3 минути, след това ги залейте с водата от гъбите. 

Подправете с подправките и намалете котлона, след като ястието заври. След като водата изври, подправете с лимоновия сок и сервирайте.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК