Не допускайте тези грешки, за да не влошите настинката си

Идва момент, в който трябва да намалим интензитета на тренировките

19.11.2021 | 09:36 Редактор: Жаклина Иванова
Не допускайте тези грешки, за да не влошите настинката си

Човек боледува средно по 3 пъти годишно от вирусна инфекция, а най-често това са така наречените настинки, за които повечето хора не подозират, че са предизвикани от вирус.

Повечето настинки продължават между 3 и 5 дни. Обикновено протичат със запушен нос, болно гърло, дразнене, кашлица, температура. Преминават сравнително леко и без усложнения. При някои хора може да се наблюдава само леко неразположение, хрема или зачервено гърло без температура.

Проблемът е, че много хора допускат грешки, които могат да влошат настинката, както и да направят справянето с нея истинско предизвикателство за имунната система.

Кои са грешките, които могат да направят настинката по-сериозна?

Не намалявате интензивността на тренировките си

Тренировките са част от здравословния начин на живот. Те стимулират процесите на имунната система, като ни правят по-устойчиви на атаките на вирусите и настинките. Когато се разболеем, идва момент, в който трябва да намалим интензитета на тренировките, а понякога да ги преустановим за известно време.

Ако не го направим, имунната ни система страда, имунните защити падат, а справянето с настинката става по-сложно за организма.

Не контролирате стреса

За да съумее имунната система да пребори инфекцията и за да може тялото ви да се справи с нея по-бързо, е важно да намалите нивата на стрес. Стресът понижава имунитета и кара имунната система да работи по-усилено, а това отслабва възможностите ѝ да се бори с инфекцията.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК