Как да разберете, че сте загубили форма?

Един от най-големите негативни ефекти от изолацията вкъщи е обездвижването

11.11.2021 | 13:20 Редактор: Теодора Патронова
Как да разберете, че сте загубили форма?

Пандемията от коронавирус ни затвори вкъщи задълго. Много хора изгубиха възможността да се движат активно и да поддържат добрата си физическа форма. Други пък, които и без това не са полагали усилия да се движат повече, вероятно чувстват тялото си още по-отпаднало.

Налага се да останем вкъщи и да бъдем отговорни за опазването на здравето си и това на околните, но един от най-големите негативни ефекти от тази изолация вкъщи е обездвижването с всичките му нездравословни въздействия върху организма. То може да доведе не само до схващания и болки в мускулите и ставите, но и до по-сериозни здравословни проблеми. Ето защо е изключително важно да си отделяме време за упражнения вкъщи.

Кои са признаците, че сте изгубили добрата форма на тялото си заради обездвижването?

Залежаването и заседяването вкъщи кара мускулите много бързо да губят тонуса си. По този начин само след 2 седмици ще започнете да изпитвате умора и задъхване при ставане, отиване до друго помещение в дома или изкачване само на няколко стъпала, да не говорим за по-високо стълбище.

Какво се разбира под това да сте „във форма“?

В контекста на този израз се има предвид степента на адаптираност на сърдечносъдовата система към движението, което означава сърдечносъдовата система да може да доставя достатъчно количество кислород с респираторната система, така че при движение да не се усеща задъхване и недостиг на въздух.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК