Четиридневната работна седмица ще забави климатичните промени

За да спасим планетата, трябва да обеднеем, а най-сигурният начин за това е да работим по-малко

06.11.2021 | 12:20 Редактор: Теодора Патронова
Четиридневната работна седмица ще забави климатичните промени

Проблемът с молбата към хората да променят живота си, за да забавят климатичните промени, е, че това е ужасна оферта. По същество им казваме: спрете да летите, да шофирате и да купувате дрехи, кафе, ваканции и т.н., а в замяна планетата може да бъде малко по-малко необитаема след век. Нищо чудно, че това не минава. 

Политиците се придържат към традиционното си обещание: годишно увеличение на брутния вътрешен продукт, което позволява на хората да купуват повече неща. Но това вече не може да бъде предложението. Произвеждането и консумирането на продукти затопля планетата.

Вместо повече неща, правителствата трябва да предлагат на хората повече време. По-конкретно, в развитите страни, където хората разполагат с достатъчно за живот, трябва да съкратим работното време, за да спасим планетата. Четиридневната седмица би била добро начало.

Всеки допълнителен час работа произвежда повече въглероден диоксид - заради пътуването до работното място и най-вече чрез нещата, които създаваме и консумираме. 

Така че, за да спрем изменението на климата, трябва да обеднеем, а най-сигурният начин за това е да работим по-малко. Това ще продължи една дълга тенденция за подобряване на живота чрез съкращаване на работното време.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Лавинният ефект на метана вече е започнал, ако ще и да не консумирате до 20 години няма да ви има. Сигнализирай за неуместен коментар