Фон дер Лайен: Европа ще е първият неутрален по отношение на климата континент

По думите ѝ срещата в Глазгоу е възможност да напишат историята

02.11.2021 | 16:10 Редактор: Теодора Патронова
Фон дер Лайен: Европа ще е първият неутрален по отношение на климата континент

"Знам, че всички ние в тази зала искаме да бъдем от правилната страна на историята. Ето защо призовавам всички ние да направим това, което е необходимо за запазим допустимата граница от 1,5° C глобално затопляне. Това е нашата възможност да напишем историята. Нещо повече, това е наш дълг", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26)

Тя подчерта, че Европа няма да пести усилия, за да стане първият неутрален по отношение на климата континент.

"Но на тази конференция, всички ние трябва да ускорим надпреварата си за нулеви вредни емисии", заяви фон дер Лайен.

"Първо, трябва да поемем твърди ангажименти за намаляване на емисиите до 2030 г.; Нулеви нетни емисии до 2050 г. е добра цел, но недостатъчна. Нуждаем от реални действия през това десетилетие.

Второ, трябва да постигнем съгласие по стабилна рамка от правила, например, за да се превърнат световните пазари на въглеродни емисии в реалност.

И трето, трябва да мобилизираме финансиране за борба с изменението на климата за подпомагане на уязвими държави, за адаптиране и скок към чист растеж", посочи председателят на ЕК.

Тя обърна внимание, че Европейският съюз ще даде своя пълен принос, за да постигне глобалните си цели в областта на адаптацията.

"С близо 27 милиарда долара през 2020 г., "Екип Европа" вече е най-големият донор на финансиране за борба с изменението на климата. Почти половината от нашето финансиране е за адаптиране или за адаптиране и смекчаване на последиците от него.

Обещахме допълнителни 5 милиарда долара до 2027 г. от бюджета на ЕС. И ще удвоим финансирането си за опазване биологичното разнообразие, особено в уязвимите държави", добави фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че светът е обърнал поглед към тях.

"Тази Конференция на страните в Глазгоу е моментът на истината за световната общност. Трябва да го превърнем в успех. Дължим това на нашите деца!", изтъкна председателят на ЕК.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК