Хранителни вещества, с които да преборим пърхота

Ниските нива на витамин В2, В3, В6 и цинк могат да имат връзка с появата му

05.11.2021 | 23:05 Редактор: Жаклина Иванова
Хранителни вещества, с които да преборим пърхота

Пърхотът е един от най-често срещаните проблеми с кожата на главата, от който страдат милиони хора. Белите снежинки по раменете ви могат да ви накарат да изпитвате неудобство. Пърхотът предизвиква не само неудобни ситуации. Той може да предизвика и доста силен дискомфорт.

Сърбеж, лющене, сухота или твърде мазен скалп, раздразнения са само част от симптомите, които носи със себе си това кожно състояние.

Пърхотът е форма на лек себореен дерматит. При някои хора може да е в по-тежка форма. Според клиника Майо, пърхотът може да бъде сух и мазен. Половината от хората на земята страдат от пърхот заради генетична предразположеност. Ако не се въздейства на пърхота, той може да влоши състоянието на кожата на главата.

Според healthline.com, има и други фактори, освен генетичните, които влияят върху появата и интензитета на пърхота. Сред тях са някои хранителни вещества, които могат да имат връзка с него.

Кои хранителни вещества могат да подпомогнат борбата с пърхота?

Според изследване от 2015 година, публикувано в Journal of Clinical Investigative Dermatology и цитирано от healthdigest.com, съществуват предположения, че ниските нива на витамин В2, В3, В6 и цинк могат да имат връзка с появата на пърхот.

Американската национална академия по инженерна медицина съобщава, че себорейният дерматит е клиничен симптом на дефицит на витамин В6 или пиридоксин. Експертите смятат, че ниските нива на биотин (витамин В7) също имат отношение към появата на постоянен пърхот и косопад. Това е така, защото витамините от група В играят роля в процесите на образуване и обмен на кожните клетки.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК