Глобалното замърсяване с CO₂ се върна до нивата си отпреди пандемията

Цифрите илюстрират предизвикателството, породено от забавената политика в областта на климата

04.11.2021 | 20:44 Редактор: Теодора Патронова
Глобалното замърсяване с CO₂ се върна до нивата си отпреди пандемията

През тази година глобалното замърсяване с въглероден диоксид се върна до нивата си от преди началото на пандемията, според ранна оценка на изследователската група Global Carbon Project, която е подготвена специално за климатичните преговори COP26, които се провеждат в Глазгоу.

Новите цифри ярко илюстрират глобалното предизвикателство, породено от забавената политика и инвестиции в областта на климата. За да изпълнят целта за 2050 г. от Парижкото споразумение, която призовава за ограничаване на повишението на средната глобална температура, сега нациите всяка година ще трябва да намаляват емисиите с количество, което по-голямо от комбинираното производство на въглерод на Германия и Саудитска Арабия.

Според прогнози през тази година емисиите от изгаряне на изкопаеми горива ще се повишат с 4,9% спрямо нивата от 2020 г до 36,4 гигатона въглероден диоксид или почти до нивото от 2019 г. Миналата година емисиите паднаха с 5,4% след затварянията и наложените противоепидемични мерки, които ограничиха икономическата дейност в голяма част от света.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК