С много усилия и любов преобразиха самолет в невероятна зала

Обновената машина вече е отворена за посетители

14.10.2021 | 20:15 Редактор: Жаклина Иванова

Група млади хора, заедно с община Силистра и местни фирми - обединени в обща кауза. Благодарение на общите им усилия един пътнически самолет се е превърнал в уникална зала.

Това е "ТУ 134" – изчерпал ресурсите си самолет за средни разстояния, предоставен преди 35 години на Силистра от родния авиопревозвач "Балкан". Ползван известно време от ученици, постепенно се амортизира от влагата и времето. До момента, когато група младежи решават да го променят .

"Кандидатствахме към международна организация с това проектно предложение. За наша радост, бяхме одобрени. От 190 подадени проектни предложения бяха одобрени 10 и нашият проект е един от тях", сподели ръководителят на проекта Димитър Караджов.

Отпуснатите 6 000 евро за реновирането на самолета са твърде малка сума за многото работа, която трябва да се извърши, затова помощта на фирми, приятели и Общината се оказва ключова.

"Една от основните цели в процеса на реновиране беше да запазим максимално автентичността на самолета,  И в същото време да  го съчетаем с модерния стил", добави той.

Обновената машина вече е отворена за посетители.

"Добре си спомням моментите, в които ние, като ученици, имахме възможност да влизаме в тази машина, имаше компютри "Правец". Тука може да бъде място за добра среща, не само на ученици, а и на граждани, на институции", каза кариерният консултант Кремена Петрова.

"Поставени са вече камери за наблюдение. Надяваме се гражданите на Силистра да се отнесат съвестно и наистина да се опази мястото, което е облагородено и направено, за да може да се ползва от всички", обясни директорът на ОДК-Силистра Гинка Вандева.

Обновяването на един от символите на Силистра още веднъж показва, че когато има вдъхновяваща кауза, българите са готови да се обединяват, независимо от възрастта и професията си.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК