Глобалното затопляне е убило 14% от кораловите рифове в света, изчезват все по-бързо

Процесът е обратим - но могат да се възстановят, ако емисиите на парникови газове се намалят значително

09.10.2021 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова
Глобалното затопляне е убило 14% от кораловите рифове в света, изчезват все по-бързо

Мащабно ново изследване доказва, че кораловите рифове изчезват много по-бързо, откоклоко учените предполагаха. Кораловите рифове в света са подложени на огромен стрес заради глобалното затопляне, но процесът е обратим - но могат да се възстановят, ако емисиите на парникови газове се намалят значително.

Повишаването на температурите на океана е убило около 14% от кораловите рифове в света за малко под десетилетие, сочи нов анализ на Глобалната мрежа за наблюдение на коралови рифове.

Казано по друг начин: Количеството корали, загубени между 2008 и 2019 г., е еквивалентно на повече от всички живи корали в Австралия.

Докладът - първият по рода си от 2008 г. насам - установява, че затоплянето, причинено от изменението на климата, прекомерния риболов, развитието на крайбрежието и влошаването на качеството на водата, поставя кораловите рифове в много тежка ситуация, предава БГНЕС.

Анализът използва данни от близо два милиона наблюдения от повече от 12 000 места за събиране в 73 държави за период от 40 години (1978 до 2019 г.), и представя работата на над 300 учени.

Изследването обхваща 10 района с коралови рифове, в които изследователите са разгледали нивата на водорасли и живи твърди коралови покрития - научно обоснован индикатор за здравето на рифа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК