Пътят на плажния волейбол: Преследването на една 20-годишна мечта

Най-обещаващият филм за екстремно развиващия се спорт се снима в българската столица

02.10.2021 | 15:10 Редактор: Юлия Христова

Пътят на плажния волейбол до големия екран минава през София. Най-обещаващият филм за екстремно развиващия се спорт се снима в българската столица, въпреки че наблизо няма море. По-интересното е, че филмът е сбъднатата мечта на изпълнителния директор на "Ню Бояна Филм Студиос".

Когато идва в България Ярив Лърнър едва ли е предполагал, че години по-късно точно у нас ще осъществи мечтата си - родена на плажа в Калифорния преди две десетилетия. 

"Всъщност това е пътешествие, което започна преди 20 години с моя приятел Том Блек, който написа сценария. Тогава аз играех плажен волейбол. Името на филма е "Квалификацията". В онези години нямах финансовата възможност да го направя. Днес обаче управлявам "Ню Бояна Филм Студиос", имам възможностите и знам как", каза Ярив Лърнър. 

Ярив се влюбва в този спорт като дете. И иска да го покаже така, както никой досега. 

"Знаете ли, когато плажният волейбол влезе в програмата на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година, се превърна в най-гледания спорт. И основно това се дължеше на момичетата по бански. Но той е много повече. Плажният волейбол е начин на живот. Тук състезателите си взаимодействат със зрителите", допълни той. 

В онази година - 1996 г., Ярив гледа олимпийските игри от Лондон, когато взима съдбоносното решение да се премести в Съединените щати. Така колелото се завърта - в къща на плажа в Калифорния Ярив събира приятелите си от волейбола. Там мечтата се превръща в сценарий, а в София сценарият става реалност. 

"Уникалното е, че в този филм участват не професионални актьори, а волейболисти. И се оказва много по-лесно да научите волейболисти как да се държат  пред камера, отколкото да научите актьори да играят волейбол", обясни събеседникът. 

Във филма участва и най-големата звезда в плажния волейбол - Карч Кирали. А Габриела Ангелова е сред малкото българи в продукцията. 

"Атмосферата е много топла, всички помагат на Ярив да осъществят една мечта - да покажат спорта отблизо и по различен начин, по който не сме го виждали в киното досега. Влязох в ролята на рефер. Чувствам се добре, щастлива", каза тя. 

Нещо невиждано обещава и целият екип. 

"Вълнувам се да съм режисьор на този филм, историята му е наистина невероятна. Това да работиш с професионални актьори винаги помага да изградиш диалог в сцената, те разбират как да се държат пред камера, но тези тук показват истинските емоции", сподели режисьорът на филма  Мин Колинс.

"Ние правим филм за волейбол, в който показваме истински волейбол. И в "Топ Гън" има сцени с плажен волейбол, но това не показва реалността", обясни треньорът по плажен волейбол и съветник на филма Адриано Тикао.

За човек като Ярив свободното време е химера. Но когато може, е на игрището. Очаква се "Квалификацията" да излезе по кината през март. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК