Кихате много често в дома си? Ето каква може да е причината

Почиствайте редовно леглото си старателно

15.09.2021 | 06:30 Редактор: Здравко Черкезов
Кихате много често в дома си? Ето каква може да е причината

Кихането е естествен механизъм за прочистване на дихателните пътища от проникнали в тях дразнители от външната среда. То кара човек да се чувства освободен от гъделичкащото усещане, предшестващо кихането.

Това е реакция на организма, която възниква внезапно и много трудно може да бъде възпряна. Почти невъзможно е да накарате тялото си да спре кихането. А ако го направите насила и не отворите устата си, това може да се окаже дори опасно за здравето.

Много фактори в околната среда могат да предизвикат кихане. Някои от тях се крият и в собствения ви дом. Какво в дома ви може да предизвика кихане?

Огряна от слънцето стая

Колкото и странно да звучи, силно огрените от слънцето помещения, в които влиза обилна светлина, могат да ви накарат да кихате. Това не е алергия, а рефлекс на тялото, който се провокира предимно от слънчевата светлина, но може да се провокира и от други светлинни източници. Не всеки човек има този специфичен рефлекс. Изследване, цитирано от healthdigest.com констатира, че между 18% и 35% от населението реагира на светлинно дразнение, което отключва кихане.

Леглото

В дюшеците и матраците на леглото, както и в самото спално бельо, живеят акари и алергени, които могат да предизвикват поредица от кихавици, които да ви тормозят, когато легнете да спите. Ако забележите, че кихате най-често, когато си легнете или когато изобщо сте в леглото, обърнете внимание на този проблем. Почиствайте редовно леглото си старателно. Перете чаршафите по-често.

Цветя

Цветята могат да предизвикат кихане заради полените в тях. Не е задължително всички цветя в дома ви да са причинител на алергични реакции, а само някои. Наблюдавайте симптомите си и забележете кое цвете ви кара да кихате в близост до него. Отстранете само него от дома си, за да спрете симптомите.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК