Опасен за вирусите, безопасен за хората - иновативен дезинфектант действа седмица

Идва ли краят на постоянната дезинфекция на ръце и повърхности?

08.09.2021 | 23:25 Редактор: Елеонора Танева
Опасен за вирусите, безопасен за хората - иновативен дезинфектант действа седмица

Година и половина дезинфектантите присъстват в чантата, в джоба, на бюрото, до входните врати. Те са навсякъде около нас и ежечасно ги използваме, особено ако сме навън. 

Университетът на централна Флорида разработи дезинфектант, изграден от наночастици, който може да убива микроорганизми по всякакви повърхности в продължение на повече от 7 дни. 

Досега използваните дезинфектанти успешно убиват микроорганизмите от 3 до 6 минути след употреба, но изискват често приложение, тъй като нямат достатъчен ефект.

Активните съставки на иновативния дезинфектант са наночастици от цериев оксид, известен с антиоксидантните си регенеративни способности. Към съставките е добавено и сребро, което подобрява защитата от микроорганизми, информира puls.bg.

Иновативният дезинфектант действа както химично, така и механично. Наночастиците излъчват електрони, които окисляват вирусите и по този начин ги деактивират. В същото време частиците се прикрепват към патогените механично и разрушават техните обвивки, като по този начин ги унищожават.

Освен това химикалът не съдържа вредни вещества. Това го прави безопасен за употреба по всякакви повърхности, а засега не са регистрирани и никакви вредни ефекти върху хора. 

Иновативният дезинфектант ще бъде особено полезен в болници, и при почистването на повърхности, които иначе се нуждаят от редовна дезинфекция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дърт и опитен
преди 2 години
Отдавна е измислен. Светена вода се казва. Сигнализирай за неуместен коментар