Парен локомотив ще тегли единствената у нас теснолинейка

За пореден път БДЖ върна своите клиентите в миналото

04.09.2021 | 14:38 Редактор: Юлия Христова

Ново атракционно пътуване по единствената у нас теснолинейна ЖП линия организират от Българските държавни желенциници. По повод Съединението на България влакчето се тегли от парен локомотив, който събра на гарата в Септември хора от различни краища на страната.

За пореден път БДЖ върна своите клиентите в миналото, като организира пътуване с парен локомотив по трасето на Родопската теснолинейка. Атракцията предизвика сериозен интерес.

Сред пътниците на атракционното пътуване е и Павел. Той е проектант на железопътни линии. Не за първи път пътува с Родопската теснолинейка, но за първи път с парен локомотив.

"Всеки трябва да го види, защото гледките са невероятни. Влакчето се движи много бавно, близо да пътя минава", каза той.

Управлението на произведения през 1949 година парен локомотив също е предизвикателство, но за машиниста Алберт Иванов.

"От Септември до Велинград, отиване и връщане, изгаря 3 тона въглища и около 20 кубика вода", посочи машинистът Алберт Иванов.

Теглен от парният локомотив влакчето се движи със скорост от 30 до 45 км. в час. От БДЖ организират атракционни пътувания и през трите почивни дни. Влакът заминава от гара Септември в 10.55 ч. и ще отпътува обратно в 16.10 ч.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК