75 години от достигането на теснолинейката до Добринище

Първият влак потегля на 1 август 1926 г.

09.12.2020 | 17:04 Редактор: Юлия Христова
75 години от достигането на теснолинейката до Добринище

Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката достига Добринище – открива се последният участък от живописното трасе, свързващ Банско и Добринище. До днес курортния град в подножието на Пирин е крайна гара по маршрута и датата 9 декември 1945 г. се приема за рожден ден на малката железница.

Тези последни 6 километра от 125-километровото трасе са изградени за две години, като активно доброволно участие взима цялото население на Добринище, водено от жаждата да се свърже с останалата част на страната посредством железницата. 

През последните години туристическият интерес към уникалното железопътно съоръжение нараства непрекъснато. 

Изграждането на Трансродопската теснолинейка започва преди 100 години, а първият влак потегля на 1 август 1926 г. – от Септември до Велинград. Поетапно в следващите две десетилетия са изградени останалите участъци, за да достигне линията до пиринския край.

Днес линията Септември-Добринище се определя като чудо на инженерната мисъл и архитектурен шедьовър, а в началото на 2020 г. читателска класация на престижното британско издание "Гардиън” я постави на първо място сред 10-те най-атрактивни железопътни маршрути в Европа.

Преодоляната денивелация от над 1000 м само за половината от цялото разстояние, изградените 35 тунела, изкуствените развития на трасето в няколко етажа край най-високата гара на Балканите – Аврамово и много други особености са причина днес Родопската теснолинейката да се изучава в редица реномирани университети по света.

Снимки: БДЖ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК