Кои са нещата, които можете да почистите с оцет?

По микровълновата залепват всякакви упорити остатъци от храна и мазнина

02.09.2021 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Кои са нещата, които можете да почистите с оцет?

Ако искате да почиствате дома си с натурални средства, оцетът е едно от тях. С него успешно могат да бъдат почистени различни предмети в бита и уреди, които ползвате всеки ден. Въпреки че има някои повърхности, които не трябва да се почистват с оцет, като мраморните плотове например, оцетът е много подходящ в редица случаи. Ето някои от тях.

Кафемашина 

Любителите на кафето знаят колко бързо се замърсява кафемашината. Ежедневната ѝ употреба предполага отлагания на кафе и други нечистотии по вътрешните и външните части на уреда. Важно е кафемашината да се почиства редовно, защото мръсотията крие риск от бактериален растеж и евентуални инфекции. 

Оцетът върши чудесна работа за почистване и дезинфекция на кафемашини, защото с него може да се почисти както отвън, така и отвътре.

За да почистите отвън е достатъчно да втриете гъба, напоена с оцет в повърхностите на кафемашината. Ако се притеснявате да не нараните някоя от частите, разредете оцета с малко вода. 

За да почистите кафемашината отвътре, смесете равни части вода и оцет. Излейте течността във вътрешността на кафемашината и пуснете цикъл на работа. Повторете циклите, докато цялата течност премине през вътрешността на машината. За да изплакнете, пуснете цикъл с чиста вода. 

Микровълнова фурна 

По микровълновата залепват всякакви упорити остатъци от храна и мазнина. Често те са много трудни за почистване. С помощта на оцета ще ги разтворите лесно и ще накарате микровълновата да блесне отново.

Напълнете купа с равни части вода и оцет. Оставете я в микровълновата и пуснете за 7 до 10 минути. Когато се освободи достатъчно пара, наситена с оцетна киселина, остатъците от мръсотия ще се разтворят и ще станат лесни за почистване. Използвайте гъба, за да премахнете размекнатата каша от мазни остатъци, предава az-jenata.bg.

Чайник/ електрически кани

Чайникът се замърсява от многократната употреба и най-вече от отлаганията от билки при варенето им. За да го почистите и да върнете блясъка му, опитайте да го почистите с оцет. Напълнете го с оцет, сложете го на котлона и загрейте. Може да добавите малко вода. Оставете течността за заври, след това изключете котлона. Нека подейства няколко минути. Разтрийте добре с гъба за миене и препарат. Изплакнете обилно. 

За почистване на електрическа кана е нужно да я напълните с равни части вода и оцет, да пуснете цикъл на загряване. След това изплакнете обилно и оставете каната да изсъхне напълно преди следваща употреба.

Чаши за вино

По чашите за вино се наслагват замърсявания и петна от вино, особено червено. За да върнете блясъка и чистотата на любимите си чаши, използвайте оцет. Той разгражда замърсяванията и остатъците от петна от вино по стъклото. Напълнете чашите с оцет. Изчакайте 5 минути да подейства. След това разтрийте с гъба за миене и препарат. Изплакнете.

За почистване на смесители и чешми 

Минералните отлагания по чешмите, кранчетата и смесителите е често срещан проблем във всяка баня. За да премахнете лесно наслагванията от котлен камък и ръжда, опитате с оцет. Оцетната киселина разгражда минералните наслагвания и връща блясъка на хромираните повърхности. За целта потопете микрофибърна кърпа в чист ябълков оцет и втрийте в замърсените повърхности. След това изплакнете обилно с вода и забършете отново с кърпа, за да полирате.

Ако замърсяването е упорито, напоете кърпата обилно с оцет, увийте я около повърхността и оставете да действа 20 минути. След това продължете с търкане и изплакване, както е посочено по-горе.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК