Кралица Елизабет ще съди принц Хари заради мемоарите му?

Той и Меган през 2020 г. обявиха намерението си да се откажат от статута си на висши членове на кралското семейство

23.08.2021 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова
Кралица Елизабет ще съди принц Хари заради мемоарите му?

Британската кралица Елизабет II е инструктирала помощниците си да изготвят план за подаване на жалба в съда, ако изявленията на нейния внук принц Хари или неговата американска съпруга Меган Маркъл бъдат оценени като клеветнически, съобщава вестник The Sun, позовавайки се на неназован източник в Бъкингамския дворец.

"Усещането на самия връх е, че всичко има предели", каза източник пред вестника, добавяйки, че Нейно Величество е "ядосана от постоянните нападки". "Хари и Меган ще бъдат информирани, че повтарящите се нападки вече няма да бъдат толерирани", добави източникът.

Според него "екипът от адвокати на кралското семейство се консултира с фирми, специализирани във въпросите на клеветата и поверителността“. Основният акцент е върху мемоарите, които според съобщенията са започнати от принц Хари през юли. Синът на наследника на британския трон, принца на Уелс Чарлз, обеща за първи път да разкаже подробно за своите "преживявания, приключения, загуби и житейски уроци, които го оформят" като личност. Книгата трябва да бъде публикувана в края на 2022 г. от американския издател Penguin Random House.

"Ако някой е посочен в книгата и е пряко обвинен в нещо, това може да е клевета и нарушение на правото на неприкосновеност на личния семеен живот", казва източникът. Той каза, че предупреждение може да бъде изпратено и до издателството. Както уточнява The Sun, Бъкингамският дворец отказа официално да коментира публикацията.

Принц Хари и неговата американска съпруга Меган Маркъл преди повече от година обявиха намерението си да се откажат от статута си на висши членове на британското кралско семейство и да си осигурят финансова независимост. Промените влязоха в сила на 31 март 2020 г. и от този ден двойката загуби възможността официално да представлява кралица Елизабет II по време пътувания, да изпълнява други церемониални задължения и да използва титлата Техни Височества. След това те дадоха няколко скандални интервюта, обвинявайки членове на кралското семейство и обкръжението им в расизъм и безразличие към проблемите на съпрузите. Те обаче не посочиха никакви имена, информира "Фокус".

Херцогът и херцогинята се преместват в Съединените щати, купуват къща на Тихия океан в Санта Барбара (Калифорния), където сега отглеждат порасналия си син Арчи и дъщеря си Лилибет-Даяна. След като спряха да получават бюджетните средства, на които съпрузите имат право като членове на кралското семейство, които са активни в социални дейности, те сключват договори за производство и създаване на аудио и видео съдържание с шведската услуга за стрийминг аудио Spotify и американския Netflix.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК