Не миете ли енергично ръцете си поне 20 секунди  - не сте ги измили

Това показват резултатите от ново проучване

20.08.2021 | 11:21 Редактор: Тодор Петров
Не миете ли енергично ръцете си поне 20 секунди  - не сте ги измили

Двадесет секунди е времето, което се изисква за миене на ръце, което да бъде ефективно, потвърждават резултатите от ново проучване.

Типичните указания за измиване на ръцете - включително тези от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, съветват да мием ръцете си за минимум 20 секунди, но тази препоръка твърде рядко се изпълнява, обясняват учените.

За да оценят ефективността на указанията изследователите използват математически модел, за да изследват ключовите физически закономерности, които да определят колко време отнема премахването на критичното ниво на вируси, бактерии и други инфекциозни причинители по ръцете ни.

Моделът използва вълнообразни повърхности за имитиране на кожата на ръцете, тъй като тя не е гладка. Моделът работи в две измерения, като една вълнообразна повърхност се движи покрай друга вълнообразна повърхност и тънък филм течност между двете.

Силата на течащата вода зависи в определена степен и от това каква е скоростта на движенията на ръцете. По-силен поток премахва частиците по-лесно, според резултатите, публикувани на 17 август в списание Physics of Fluids.

Процесът на измиване на ръцете може да бъде сравнен с изтриването на петна по дрехите. Ако движим ръцете си твърде внимателно, твърде бавно, една спрямо друга, силите, създадени от течащата вода не са достатъчно големи, за да преодолеят силата, която държи частицата, обяснява д-р Хамънд, главен автор в проучването.

Моделът потвърди, че са необходими около 20 секунди енергично измиване на ръцете, за да се премахне количеството на микроорганизми, които имат потенциала да доведат до заболяване.

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК