Шеф Джанфранко: Пътят от ресторанти със звезди "Мишлен" до българско село

Пандемията от Ковид-19 принуждава него и съпругата му Ана да се върнат от САЩ в Европа

15.08.2021 | 14:54 Редактор: Юлия Христова

Световноизвестни готвачи откриха преди година бутиков ресторант в обезлюдено българско село и за кратко време го превърнаха в хит. След практикуване на професията в 114 държави, Джанфранко и Анна Киарини направиха елитен ресторант от бившето училище в село Девино, Търговишко. Заведението се радва на ВИП-клиенти и почитатели на качествената храна и вино.

Кулинарните шедьоври на шеф Джанфранко Киарини галят небцето на любителите на изисканата и вкусна храна. Повече от три десетилетия той работи в едни от най-известните ресторанти по света с три звезди "Мишлен". Едно посещение в България обаче през 2015 година, когато организира кулинарен фестивал в Банско, променя светогледа му и остава там за три години. А пандемията от Ковид-19 принуждава Джанфранко и съпругата му Ана да се върнат от САЩ в Европа. Те избират България и отварят ресторант в бившето училище в селцето с 10 души - Девино. 

"В Италия и Франция е популярно да се търсят такива места. Мястото, гледката, храната – всичко е от значение за най-доброто възможно прекарване! Ние сме единствените, които предлагаме нещо подобно в България. Нашите клиенти, които предпочитат класата и лукса, остават доволни и пак се връщат", каза той.

Ястията са изцяло авторски, вдъхновени от Италия, но с преобладаващо български продукти. 

"Имаме кьопоолу, шопска салата, хумус - има прилики между България и Италия. Предлагаме таратор, кашкавал от Елена. Правим хляб по българска рецепта. Нашите кухни споделят много общи неща – домати, чушки, орехи, фъстъци, патладжан. Но има  и разлика например – в България има Еленски бут, а в Италия – прошуто. Нашият ресторант има различно меню за всеки сезон", допълни Джанфранко Киарини.

За по-малко от година семейство Киарини има клиенти от всички краища на България, както и от Лондон, Ню Йорк, Рим. Джанфранко готви, а съпругата му Анна сервира на гостите. Единствената им цел е да доставят на клиентите си незабравимо преживяване. 

"Нашата цел е с нашия ресторант да накараме хората да забравят тревогите си, стреса. Ние се отнасяме към клиентите си като към крале и кралици, стараем се да ги глезим", заяви тя.

А хубавата храна поднасят с изискани български вина, предимно от Мелник. Семейство Киарини държи много и на спазването на етикета, защото освен блаженство за сетивата, храната може да се превърне и в красиво изкуство. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК