Как храната помага да имаме здрави нокти?

Вижте кои витамини и минерали да набавяте

14.08.2021 | 12:00 Редактор: Здравко Черкезов
Как храната помага да имаме здрави нокти?

Здравето и красотата на нашите нокти се дължат не само на ежедневните грижи за тях. Понякога в организма ни може да се наблюдават някои хранителни дефицити, които да влошат състоянието им. Храната, която консумираме всеки ден играе ключова роля, тъй като благодарение на нея, осигуряваме на ноктите си незаменими хранителни вещества.

Витамин А

Клетките в матрицата на ноктите се нуждаят от витамин А, за да останат здрави. Дефицитът на витамин се свързва с тънки и слаби нокти, които са чупливи, сивкави дори с вертикални или хоризонтални линии по тях. Вкусни храни, които са богати на витамина са домати, сладки картофи, тиква, диня, праскови, спанак, синьо сирене, моркови и други.

Витамин В12

Храни, които съдържат добри количества витамина са морски дарове, риба, говежди черен дроб. Витамин В12 помага за по-доброто усвояване на желязото от организма, здравината на ноктите, доброто настроение, но също така необходим за синтеза на червени кръвни клетки и подпомага метаболитните процеси.

Желязо

Още един важен минерал за здрави и красив нокти. Според специалисти, слабите и чупливи нокти, особено при жените, може да се дължат на занижени нива на минерала. Кои храни е хубаво да включите в менюто си? Бял боб, черен шоколад, говежди черен дроб, нахут, леща, бадеми, тофу, морски дарове, червено месо, сушени кайсии и други.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК