Мазнината е една от съставките, които присъстват в почти всяка рецепта. Много е трудно да приготвите някакво ястие без абсолютно никаква мазнина. Тя обаче си е спечелила лоша слава заради потенциалните рискове за здравето, до които води прекомерната ѝ консумация, както и заради пърженето на храната.
Затова много хора се опитват да готвят без никаква мазнина. Използват уреди за готвене на горещ въздух или приготвят различни рецепти, в които се избягва употребата на мазнина.
Нужно ли е да избягвате всички видове мазнини? Възможно ли е да се готви изцяло без мазнина и защо това може да не е добър избор?
Не всички мазнини са вредни, включително и тези за готвене. Тялото ни се нуждае от мазнини, за да функционира правилно. Маслата и мазнините са незаменими компоненти в усвояването на някои мастноразтворими витамини – витамин А, D, Е и К. Без наличието на мазнини в храна усвояването на тези витамини е невъзможно.
Освен това, мазнините и маслата за готвене са източник на омега-6 мастни киселини, от които тялото също се нуждае. Ненаситените мазнини не са виновници за повишените стойности на холестерола. Виновни са трансмазнините и наситените мазнини, както и хидрогенираните масла. Те са тези, които трябва да бъдат изключени от менюто, а не всички масла за готвене, според healthdigest.com.
Мононенаситените мазнини могат да помогнат в намаляването на лошия холестерола и да стимулират повишаването на добрия. Той е нужен за синтеза и преноса на хормони. Сред най-добрите масла за готвене за тази цел са маслото от авокадо, рапичното масло, зехтина. Фъстъченото масло също се нарежда в тази класация. Те са богати на омега-3 и понижават лошия холестерол.
За да бъде готвенето с мазнина здравословно е важно да не се прекалява с количеството. Дори полезните масла имат калорийна стойност и мазнинен товар за организма. Комбинирайте ги с постни меса, зеленчуци, пълнозърнести храни. Така организмът ви ще се наслади на здравословните им ползи, информира az-jenata.bg.
Винаги четете етикетите. Избирайте мазнини и масла, които не са преработени или са преработени малко. Силно рафинираните мазнини са лишени от здравословните си ползи. В някои от тях има и добавени подобрители, които влошават здравословните им ползи.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Седмицата: Вот на недоверие, протести и контрапротести - ДПС излизат първи на 9-и
Йотова: Този вот на недоверие е различен
Нинова: Преправеният бюджет е по-голяма измама от предишния
Д-р Даниел Ставрев: 35 вече не е граница за успешна инвитро процедура, а индивидуална величина
Защо ставите страдат повече при студено време?
Откриха първия единичен ген, който директно причинява психични заболявания
Еластография на панкреаса – ултразвуково изследване за ранно откриване на болести на панкреаса
На 9-10 декември се очакват силни магнитни бури
Суперкомпютри създават най-пълния модел на акреция на черни дупки
Януарска „Витлеемска звезда“: Три планети в уникален парад около Слънцето
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Арестуваха двама заради 30 литра ракия в Добрич
Ексклузивен бонус код и топ милиардерите в гейм индустрията
Тръмп: Зеленски не е готов да подпише мирното ни предложение
"Продължаваме промяната": Преработеният бюджет е за кошчето
Облачно време в цялата страна днес
ООН иска по-малко пари за хуманитарна помощ с надеждата, че ще може по-лесно да ги събере
BNP Paribas продава дела си в AG Insurance на Ageas за 1,1 млрд. евро
Инвеститорите насочват поглед към решението на Фед за лихвите тази седмица
Японските власти потвърдиха по-дълбокото свиване на брутния вътрешен продукт
преди 4 години
преди 4 години