Колко добавена захар е допустимо да се консумира на ден?

Винаги четете етикетите

06.08.2021 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова
Колко добавена захар е допустимо да се консумира на ден?

Свикнали сме да смятаме, че захарите са наш враг. Това обаче не важи за всички захари, а само за добавените. Терминът "захар" определя само един вид въглехидрати и това са простите захари. Те също не са напълно еднакви по състав и въздействие върху организма. Всички въглехидрати се разпадат до прости захари в тялото ни, но това не е нещо задължително лошо и вредно.

Захарите идват по естествен път от зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, млякото. Тялото ни се нуждае от тях, за да осигури енергия за тялото и всички процеси в него. Тоест, за да произведе енергия, от тялото ни се изисква известно усилие, докато разгради естествените въглехидрати до прости захари. 

Не така стои въпросът с консумацията на добавени захари обаче. Именно те са тези, от които тялото ни не се нуждае и които са в основата на редица здравословни проблеми – от затлъстяване, до възпаления, хронични заболявания, диабет, сърдечносъдови проблеми. 

При прекомерен прием на добавени рафинирани захари, тялото ни получава тези вещества наготово без да се налага да хаби енергия да ги преработва. Това означава, че простите рафинирани добавени захари, извлечени фабрично, са награда за тялото без усилия, което извежда метаболизма до незадравословен дисбаланс, смята доктор Алехандро Юнгер, кардиолог, цитиран от realsimple.com.

Защо трябва да обърнете внимание на добавените захари, които приемате? 

Как да разберете колко захар е прекалено много?

Винаги четете етикетите. Ако сте свикнали да мислите, че добавена захар има само в десертите и сладкишите, лъжете се. Изумително е колко захар се влага в продукти, за които не очаквате да съдържат добавени захари. Сред тях са всякакви пакетирани и готови солени храни, печива, сосове, млека, продукти за мазане, сирена и кашкавали, колбаси и много други. 

Проблемът с всички тези храни е, че неусетно внасят добавена захар към диетата ви. Този скрит товар добавя празни калории към общия калориен прием и това е същинският проблем.

С течение на времето излишното количество захари в тялото води до наднормено тегло, причинява възпаления, водещи до хронични заболявания, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет тип 1 и 2, сърдечносъдови заболявания, информира az-jenata.bg.

И все пак, добавената захар, както и никоя друга, не трябва да бъдат изключвани тотално от храненето. Организмът ни има нужда от малки количества захари освен приема на естествени захари, идващи от растителните и млечните източници. 

Колко добавена захар е допустимо да се консумира на ден?

Според Американската сърдечна асоциация е препоръчително жените да приемат около 10% захари от общия калориен прием за деня, което означава, че около 100 калории на ден могат да идват от добавени захари. Това се равнява на около 5 чаени лъжици захар. За мъжете това количество калории е около 150 или до 8 чаени лъжички.

Изследвания, цитирани от асоциацията показват, че средностатистическият американец приема средно около 17 чаени лъжици захар на ден, което е няколко пъти повече от допустимото. 

За да сме здрави е важно да ограничим именно приема на добавени рафинирани захари в диетата си. Не всички въглехидрати са вредни и опасни, напротив – тялото ни се нуждае от тях. Балансираната диета е важна, за да може тялото ни да се снабди с нужните за него полезни захари.

Пълното лишаване от въглехидрати и захари може да има потенциално опасни последствия с течение на времето. Може да се чувствате уморени, изтощени, да изпитвате проблеми с паметта, концентрацията, както и да се появят други здравословни проблеми заради липсата на въглехидрати в храненето.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК