Захарта е един от основните причинители на хронични възпаления в тялото. Тя има пристрастяващ ефект, а много често неусетно преминаваме границата на допустимото количество захар в ежедневното си хранене, без да го осъзнаваме. Консумацията на захар се свързва с наднормено тегло, високи нива на кръвна захар, хронични възпаления в тъканите, които в дългосрочен план могат да доведат до сърдечносъдови заболявания, автоимунни състояния, кожни проблеми, енергиен дисбаланс, метаболитни смущения.
Ако искате да задоволите жаждата си за сладко, съществуват редица естествени и изкуствени подсладители, които заместват захарта много ефективно. Когато чуем изкуствени обаче, първата мисъл, на която ни навежда това понятие е, че те са вредни. Затова наблягаме на естествените, като мед, кленов сироп, кокосова захар и други.
Каква е разликата между естествени и изкуствени подсладители?
Изкуствените заместители на захарта могат да бъдат получени от естествени вещества, билки, хранителни продукти, семена, плодове, както и от самата захар.
Едно от най-важните неща, които трябва да се взимат предвид, когато се избира заместител на захарта, е гликемичният индекс. Той е показател за това колко бързо тялото реагира на приетите захари без значение от какво естество са. Гликемичният индекс показва как тялото ви реагира на погълнатата захар независимо дали е изкуствена или естествена. Резките скокове в нивата на кръвната захар се считат за предпоставка за поява на инсулинова резистентност и диабет, което може да причини здравословни проблеми в дългосрочен план.
Приемът на фруктоза и други иначе естествени захари може да увеличи хормоните на глада, а това да бъде предпоставка за съхранението на захарите под формата на мазнини. В този смисъл естествените подсладители не са напълно безвредни и с тях определено не трябва да се злоупотребява. Докато някои изкуствени подсладители имат гликемичен индекс 0, което означава, че не предизвикват никакво покачване на кръвната захар.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Сръбският премиер: Няма да има недостиг, енергийната ситуация в Сърбия е под контрол
Тревожен сигнал: хранителната сигурност в България не е обезпечена
Трафикът на кокаин в Европа се увеличава
Вулканът Килауеа изригна с фонтан от лава с височина около 370 метра ВИДЕО
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Букурещ избира кмет
Курортите вече са пълни за 8 декември
Свличане на скали затвори прохода "Троян-Кърнаре"
Аксаково загуби и последния си мач за 2025 година
Олимпик Варна с рекордна победа в третото ниво на българския футбол този сезон
Китайската централна банка увеличава златните си резерви за 13-и пореден месец
ИПИ: Рязкото повишение на дълга е гаранция за вдигане на данъците
Акция на седмицата: „Доверие обединен холдинг" АД
AI треската води до криза с доставките на чипове за памет
преди 4 години