Тичането за здраве всеки ден е опасно за коленете

Неправилното бягане предизвиква още по-голямо натоварване на ставите

05.08.2021 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
Тичането за здраве всеки ден е опасно за коленете

Тичането е един от най-популярните начини за поддържане на форма. При бягането се изгарят много калории, подобрява се издръжливостта, наблюдават се положителни ефекти върху сърдечносъдовата система, стресът се намалява. 

Бягането безспорно има много ползи за здравето и красивата фигура, но отличната форма си има своята цена. Ако тичате всеки ден, това може да окаже вредно влияние върху ставите ви, най-вече върху коленете, защото те поемат цялата тежест на тялото при тичане. 

Ако тичате ежедневно и на дълги разстояния, е възможно коленете ви да пострадат. Съществува риск да страдате от така нареченото "коляно на бегача", при което се появява болка около коленната става и тъканите наоколо, както и зад него. 

Този болков синдром се наблюдава заради повишения стрес в тялото при ежедневно силно натоварване, каквото е тичането. Стресът при бягане оказва огромно влияние върху костите, сухожилията, хрущялите в цялото тяло, като това включва в най-голяма степен коленете, казва в интервю пред everydayhealth.com доктор Берт Манделбаум, ортопед и специалист по спортна медицина.

Неправилното тичане, макар и по-ненатоварващо и краткотрайно, също може да бъде опасно за коленете и всички останали стави, участващи в движението. 

Неправилната техника на тичане измества центъра на тежестта на тялото, като предизвиква още по-голямо натоварване на ставите. Това води до наранявания, преждевременно износване на ставния хрущял, силни болки и дори инвалидизация при ненавременно преустановяване на натоварването.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК