Ето каква е разликата между морската сол и обикновената

Разумната консумация на сол е ключова за поддържането на здравословен баланс в тялото

04.08.2021 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Ето каква е разликата между морската сол и обикновената

Солта е подправката, без която ястията ни няма да са същите. Тя е и незаменим електролит, без който организмът ни не може да функционира. Ако прекалим с нея обаче, могат да се появят редица неприятни здравословни проблеми, сред които високо кръвно налягане, задържане на течности, напълняване, затруднения във функциите на отделителната и пикочната системи, както и поява на воден целулит.

Разумната консумация на сол е ключова за поддържането на здравословен баланс в тялото. Много хора се обръщат към алтернативите на обикновената готварска сол, за да повишат здравословния статус на организма си.

Една от тези алтернативи е морската сол. Но по-полезна ли е тя наистина в сравнение с трапезната сол?

Солта, без значение каква е тя, представлява съединението натриев хлорид. Съставът на трапезната и морската сол е един и същ. И двата вида соли са натриеви хлориди.

Каква тогава е разликата между трапезната и морската сол?

Според healthline.com, основната разлика между двата вида сол е това колко дълго е престояла солта в морето. И двата вида сол се добиват от пресушени области в морето. Трапезната сол претърпява допълнителна обработка, а в някои случаи и обогатяване, например с йод. Тя е рафинирана, което до голяма степен отнема от някои от минералните ѝ качества в сравнение с морската непречистена сол.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК