ГМО храните будят много противоречия. За генно модифициран се счита всеки организъм, чиято ДНК е променена с помощта на технология за генно инженерство. По данни на Министерството на земеделието на САЩ, над 90% от царевицата, памука и соята, отглеждани там, са ГМО.
Генното инженерство се използва в хранително-вкусовата промишленост за подобряване на растежа, хранителното съдържание и издръжливостта на определени култури.
Тези качества биха могли да се постигнат и по естествен път чрез селективно развъждане, но този процес отнема продължително време. Освен това, животновъдите и земеделците могат да се затруднят да определят коя генетична промяна е довела до появата на определена черта. Генетичната модификация ускорява този процес чрез използване на техники, които придават специфичната желана черта.
ГМО културите са невероятно разпространени в Съединените щати, като се смята, че до 80% от храните в супермаркетите съдържат съставки, произхождащи от ГМО култури. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ ги определя като безопасни за консумация от хора и животни.
Предимства на ГМО храните
Много ГМО култури са генетично модифицирани, за да изразят ген, който ги прави устойчиви на вредители и насекоми. Например, генът Bt е генетично конструиран в култури като царевица, соя и памук. Произлиза от бактерията Bacillus thuringiensis. Този ген произвежда протеин, който е токсичен за някои вредители и насекоми. Благодарение на това ГМО културите не се обработват с вредни пестициди толкова често. Анализ на общо 147 проучвания от 2014 г. сочи, че ГМО технологията е намалила употребата на пестициди с 37% и е увеличила добивите с 22%.
Други ГМО култури са модифицирани с гени, които им помагат да оцелеят в по-трудни условия, като суша и определени болести, което води до по-висок добив и по-малки разходи за фермери и потребители.
Освен това генетичната модификация може да увеличи хранителната стойност. Такъв пример е оризът с високо съдържание на бета каротин, наричан още златен ориз, който е разработен, за превенция на слепотата в региони, където местните диети е бедна на витамин А.
Генетичната модификация може да се използва още за подобряване на вкуса и външния вид на някои храни, като сортове ябълка, която не потъмняват.
Цялата статия четете на puls.bg
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Танкерът "Кайрос" ще бъде изтеглен до Бургаския залив
Режисьорът Роб Райнер и съпругата му са открити мъртви в имението им в Калифорния
Времето днес: Предимно слънчево, градусите до 12°
Нов антибиотик срещу полово предавани инфекции одобри FDA
Оценка на бъбречната функция – eGFR, креатинин и цистатин C
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Част от амазонската тропическа гора вече е частна собственост
На повърхността на луната на Юпитер – Европа, е забелязан гигантски черен „паяк“
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Ето къде няма ток във Варна днес
Виц на деня - 15 декември
Днес ще е слътчево и топло
Хиляди протестираха в Румъния против корупцията
Румен Радев на Ханука: Да помним поуките от миналото
Евтините ипотечни кредити в САЩ излизат скъпо
Мелони: Европа трябва да приеме новата стратегия за сигурност на Тръмп
"Булгаргаз" предлага поевтиняване на природния газ с над 3% за януари
Египет предлага арабските държави да координират енергийните покупки в извънредни ситуации