Ползите и вредите, които причиняват ГМО храните на околната среда

Генното инженерство се използва в хранително-вкусовата промишленост за подобряване на растежа

21.07.2021 | 15:09 Редактор: Юлия Христова
Ползите и вредите, които причиняват ГМО храните на околната среда

ГМО храните будят много противоречия. За генно модифициран се счита всеки организъм, чиято ДНК е променена с помощта на технология за генно инженерство. По данни на Министерството на земеделието на САЩ, над 90% от царевицата, памука и соята, отглеждани там, са ГМО.

Генното инженерство се използва в хранително-вкусовата промишленост за подобряване на растежа, хранителното съдържание и издръжливостта на определени култури.

Тези качества биха могли да се постигнат и по естествен път чрез селективно развъждане, но този процес отнема продължително време. Освен това, животновъдите и земеделците могат да се затруднят да определят коя генетична промяна е довела до появата на определена черта. Генетичната модификация ускорява този процес чрез използване на техники, които придават специфичната желана черта.

ГМО културите са невероятно разпространени в Съединените щати, като се смята, че до 80% от храните в супермаркетите съдържат съставки, произхождащи от ГМО култури. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ ги определя като безопасни за консумация от хора и животни.

Предимства на ГМО храните

Много ГМО култури са генетично модифицирани, за да изразят ген, който ги прави устойчиви на вредители и насекоми. Например, генът Bt е генетично конструиран в култури като царевица, соя и памук. Произлиза от бактерията Bacillus thuringiensis. Този ген произвежда протеин, който е токсичен за някои вредители и насекоми. Благодарение на това ГМО културите не се обработват с вредни пестициди толкова често. Анализ на общо 147 проучвания от 2014 г. сочи, че ГМО технологията е намалила употребата на пестициди с 37% и е увеличила добивите с 22%.

Други ГМО култури са модифицирани с гени, които им помагат да оцелеят в по-трудни условия, като суша и определени болести, което води до по-висок добив и по-малки разходи за фермери и потребители.

Освен това генетичната модификация може да увеличи хранителната стойност. Такъв пример е оризът с високо съдържание на бета каротин, наричан още златен ориз, който е разработен, за превенция на слепотата в региони, където местните диети е бедна на витамин А.

Генетичната модификация може да се използва още за подобряване на вкуса и външния вид на някои храни, като сортове ябълка, която не потъмняват.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК