Как вреди на тялото ни изкуствената светлина

През последните години расте въздействието на екраните върху здравето

20.07.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Как вреди на тялото ни изкуствената светлина

Вече ни е известно, че освен ползата, която ни дава изкуственото осветление, то ни нанася вреди. Сред коментираните десетилетия са влиянието върху съня, терморегулацията и дори отделянето на някои хормони като мелатонин и кортизол. 

През последните години расте въздействието на екраните върху здравето. LED лампите станаха основен източник на изкуствена светлина – те са икономични, дълготрайни и удобни. Само че в спектъра, който излъчват, голям дял се пада на синята светлина с дължина на вълната около 460 нанометра. Изследвания по-рано установиха, че тази светлина може да потисне синтеза на мелатонин, известен като хормона на съня, в резултат на което заспиването става продължителен и труден процес. 

Като алтернативни светодиодни източници бяха въведени органичните OLED, в чийто спектър синята светлина е по-малко. От проведените досега изследвания се твърди, че те влияят на отделянето на мелатонина в много по-малка степен. Само че влиянието им върху здравето като цяло все още не е проучено.

Японски изследователи решават да сравнят въздействието на двата вида диодни лампи върху обмяната на веществата по време на сън. 

Според тях светлината въздейства на енергийния обмен. В началото те предполагат, че OLED в сравнение с LED оказва по-малък ефект на цикъла на съня и енергийния обмен по време на сън.

В изследването са били включени 10 мъже, като всеки от тях прекарва четири часа преди лягане на определена LED, OLED (с интезивност 1000 lux) или приглушена светлина (10 lux).

Учените са проследявали по време на съня им енергийния разход, температурата на тялото, скоростта на окисляване на липидите, който е свързан с риска от затлъстяване и нивото на 6-сулфатоксимелатонин – маркер, показващ нивото на мелатонина, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК