С любов към родната София: Васко Василев подготвя уникален музикален проект

Казва, че вижда промяна в България и че има бъдеще за младите

16.07.2021 | 16:15 Редактор: Юлия Христова

Виртуозът на цигулката Васко Василев с нов музикален проект. Чрез пет видеоразказа с музикални истории той представя красотата на родния си град – София. 

Музиката му гали сетивата и  рисува пейзажи от живота. Повече от 40 години Васко Василев, един от най-успешните цигулари в света, живее в чужбина. Сега се връща в родната София, за да разкаже своята история, така както умее най-добре - с музика.

"Страхотен за живот, имаш Витоша, за 20 минути си в парк, можеш да караш ски, да си на хладно, имаш Драгалевския манастир, аерогарата на 20 мин., в Токио е на 2 часа и половина. В момента навсякъде хората искат екзотика, ние все още сме екзотична дестинация, защото не ни познават, но имаме страхотна кухня. Цените са по-достъпни ,отколкото в Париж, Лондон", каза той.

Музикалните видеоразкази проследяват София от спомените му от детството в квартал "Люлин", до градския транспорт, емблематичните сгради и зелените паркове. 

"Във Филиповци беше много готино, децата бяха много готини, говориха на Вие, танцуваха по време на клипа. Ходих сам на училище на 7 г. с автобус от "Люлин", минавахме Лъвов мост, паметника Левски", спомня си музикантът.

Свири на различни места в София, а публиката му – случайни хора с отношение към изкуството му. 

"Беше смешно, защото където бях застанал да свиря - пред "Иван Вазов", пред синагогата и халите, банята, слагаха ми пари и аз се опитах да им върна парите. Някои не ме разпознаха и ми даваха пари и с това си купихме 2-3 кафета, така че изкарах пари", допълни Василев.

Казва, че вижда промяна в България и че има бъдеще за младите.

Признава, че емоцията да свири в родината е два пъти по-голяма, но не прави разлика в публиката.

"Свиренето навсякъде е едно и също. Ти трябва да спечелиш публиката, аз съм свирил на конгрес на комунистическата партия, свирил съм в Кралската опера, в Бъкингамския дворец, на улицата, във фабрики... За един музикант е важен последният концерт, а не къде си свирил преди това, не е важно. Трябва да спечелиш тези хора, те те слушат сега, никой няма да каже той преди две години свири еди къде си много хубаво, никой не помни това", сподели Василев.

Посочва, че след пандемията хората са жадни за изкуство и най-много му е липсвал живият контакт с публиката. И въпреки че казва, че е енциклопедия за PCR тестове, одобрява мерките, за да може отново да изпита щастието да свири пред публика. 

"Живата връзка с публиката - може да гледаш мач по телевизията или концерт, но това няма нищо общо с живия концерт", подчерта цигуларят.

А той може да бъде навсякъде, дори да има и един човек, който има сетива за музиката. Защото нейният полет е безграничен, но особено красив над родния град.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК