Слънцезащита: Грижете се и за косата!

Скалпът също се нуждае от специално внимание

04.07.2021 | 16:38 Редактор: Здравко Черкезов
Слънцезащита: Грижете се и за косата!

След дъжда у нас, температурите рязко се покачиха и така повече от седмица. Синоптици и дерматолози предупреждават да пием достастъчно водая, да не излизаме навън между 12 и 17, а ако се налага, задължително да ползваме слънцезащита. И като стана въпрос за предпазване от вредните лъчи, не си мислете, че това важи само за кожата! Много от нас се мажат с кремове и спрейове със специален фактор, но забравят за се погрижат за своите коса и скалп.

Не само, когато отиваме на море или на басейн, трябва да помислим за кожната бариера на главата и увреждането на косъма. Ежедневното ни излизане, може да влоши тяхното състояние, особено, ако не се ориентираме към специална козметика и не носим шапка.

Тъй като скалпът попада директно под слънцето, той също е податлив на изгаряне също като кожата. А косата, изложена прекомерно, става суха, чуплива и без блясък. И това не може да се промени само с една подстрижка. Според дерматолога Хоуп Мичъл, слънцето може да причини на скалпа "хиперпигментация, предракови заболявания като актинична кератоза и базално-клетъчен карцином - най-честият рак и кожен рак в нацията". Той обяснява пред TZR, че затова е много важно преди да излезете, да обърнете внимание на слънцезащитата не само на кожата.

И ако си мислите, че едва ли ще ви се случи на вас, трябва да знаете, че случаите на рак на скалпа се увелчават.

"Той може да не бъде открит дълго време, защото меланомите на тази част от главата - розови подутини, са финни и почти незабележими", коментира от своя страна д-р Фатима Фас.

Нуждаят ли се косата и скалпът от слънцезащита, четете повече в материала на Tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК