Защо разхвърляната къща ни действа демотивиращо и потискащо?

Бъркотията има своите типове

30.06.2021 | 13:20 Редактор: Юлия Христова
Защо разхвърляната къща ни действа демотивиращо и потискащо?

Има хора, които са подредени до педантичност, тях ги дразни дори промяната на мястото на дистанционното за телевизора. Други живеят в такъв хаос, че за външен е трудно да се ориентира за функционалността дори на мебелите у дома. Истината е, че разхвърляната къща всъщност не радва никого и не създава атмосфера за покой и хармония, но ни е повече от ясно, че днес подредената къща е нещо повече от лукс. И все пак точно заради пълния график ни е важно да знаем дали можем да си позволим безпорядък у дома?

Експертите имат мнение по въпроса – тотална разхвърляната къща ни действа демотивиращо, потискащо и може да повлияе на функционалността и ефективността ни. Отдавна се знае, че хаосът съпровожда творческите личности и наличието му показва висока креативност. Леко разхвърляната къща показва наличие на живот и жизненост и освен това, казват специалистите, помага за изграждането на бдителност и гъвкавост. Уви, обаче бъркотия си има и своите негативи – на подсъзнателно ниво тя все пак води до безпокойство от ограничената възможност да избираме и заради отлагането, с което не принуждаваме да живеем постоянно.

Бъркотията има своите типове.

Хаосът от вещи – дали заради неподредените оставяни и неприбрани предмети не на мястото им, трупани други или събирани предмети като сувенири и експонати, които отнемат пространство с течение на времето нагнетява. Същото се отнася и до претрупаното бюро с хартии и ненужни канцеларски материали, които едва ли ще бъдат използвани отново. 

Обикновено подобно разхвърляне се дължи на липсата на време за прибирането и подреждането на вещите или на липса на място, където да бъдат прибирани. 

Подобен безпорядък обаче оказва негативно въздействие върху концентрацията и обработването на информация. Колкото и да я игнорирате, тя влиза в полезрението и отнема от вниманието, което влияе върху продуктивността, работоспособността и създава усещане за стрес. 

Разхвърляният дом, казват психолози, натоварва атмосферата на дома, предизвиква потиснати емоции и безпокойство. 

Всъщност, по порядъка у дома можем да съдим за емоционалното състояние на домакина. Задържаните емоции, неизразените чувства, неуспехите, нерешените проблеми или отношения създават „емоционален безпорядък“. Познато ли ви е – тревожните сте, предстои ви изпит, не сте сигурни в познанията си, тръгвате без да приберете масата, не успявате да подредите спалнята, нахвърляте бързо дрехите си извън гардероба, за да можете изберете по-бързо нещо подходящо за обличане. Като насложим това още веднъж два пъти, без да сме подредили  – получаваме непродуктивният безпорядък. 

Често разхвърляната къща показва неспособността ни да признаем чувствата си към себе си, влошените отношения и комуникация, неспособността да споделяме чувствата си с другите и изразяваме себе си. 

Добре е в този случай да приемем реалността и престанем да осъждаме другите или да живеем с чувство на вина. Необходимо е движение. Движете се сега и оставете миналото. 

Хайде да поговорим и за хаоса в компютъра и другите устройства. Препълнената поща, запълненият десктоп, нахвърляните файлове, без те да са организирани по фолдери – познат ви е този „мес“. При наличието му се създава обаче чувство на претовареност, което допринася за появата на стрес.

Обикновено хиперактивните хора създават хаос и техните домове и пространства са претрупани с вещи в безпорядък. Но дезорганизацията е типична за тях, заради дефицитите в концентрацията. Бъркотията обаче допълнително влошава състоянието им, поради което тези хора се нуждаят по-скоро от помощ и съдействие вместо от критика. 

Препоръката на психолозите е да подхождаме към необходимостта от вещите със съмнение. Рано или късно ние си даваме сметка доколко необходим е даден предмет. Изчистването на дома от несъществени артикули може да проправи пътя на живота от хаос към хармония. Важно е да създадем своя система за ред и баланс и се чувстваме в кожата си по всяко време в дома и на работното си място, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК