Кои са навиците, които ни помогнат да имаме чист и подреден дом?

Не хвърляйте пощата и листовките на плота в кухнята

16.03.2021 | 18:15 Редактор: Искра Ангелова
Кои са навиците, които ни помогнат да имаме чист и подреден дом?

Дразни ли ви безпорядъкът вкъщи? Можете да поправите този проблем, като въведете някои правила, които всички у дома да спазват. Това ще ви помогне да поддържате дома си чист и подреден, без да се налага всеки ден да подреждате и да оправяте разхвърляните неща вкъщи. Подреденият дом е крепост, в която се прибирате и си почивате истински, а не се натоварвате с ежедневно чистене и подреждане. В него енергията тече по различен начин.

Кои са навиците, които ще ви помогнат да имате чист и подреден дом, без да се налага да чистите и подреждате непрекъснато?

Не хвърляйте пощата и листовките на плота в кухнята

Много хора хвърлят нещата, които внасят вкъщи директно на плота в кухнята. Използваме примера с пощата, но това важи за различни предмети – ключове, телефони, дрехи, шапки, шалове, чанти, документи, брошури и какво ли още не. Много често този безпорядък се натрупва. Въведете правило никой вкъщи да не хвърля предмети, дрехи и пособия на плота в кухнята. Поставете специален кош за това. Така ще ви е много по-лесно да поддържате подредено в кухнята, а и няма да замърсявате с предмети отвън в помещението, в което се храните, съветва az-jenata.bg.

Не хвърляйте всичко в килера

Ако разполагате с килер, подобно помещение или дрешник, в което складирате общо взето всичко, което не се използва, обикновено хвърляте нещата там без да ги подреждате. Признайте си го. И всеки път, когато отворите вратата, нещо пада върху вас. Повтаряте си, че този уикенд най-после ще подредите и изхвърлите ненужните неща. Повтаряте си го и следващия уикенд и така докато наистина не остане никакво място.

Въведете правило – не хвърляйте неща в килера просто така. Бъдете по-организирани. Отделете време през уикенда, в което наистина да изхвърлите всичко ненужно, а останалото подредете. След това следвайте правилото да поставяте новите неща в килера само според подредбата, която сте въвели. Ако спазвате това правило, няма да допускате нов безпорядък и ще откривате дома си по-подреден всеки ден, когато се приберете от работа.

Не хвърляйте дрехите на стола в спалнята

Почти всеки го прави това – да се прибере от работа и да захвърли дрехите си на стола. Казвате си, че ще ги приберете в гардероба след малко, но утре правите същото и хвърляте още един чифт дрехи върху тези от вчера. Така се натрупва купчина с мръсни дрехи, която води до безпорядък и загрозява спалнята ви.

Ако сте уморени и не ви се занимава всеки ден с щателно подреждане и сортиране на дрехи, просто отредете един шкаф или кош, в който да слагате мръсните дрехи. Така хем няма да се налага да подреждате специално дрехите, хем ще ви е по-лесно да ги съберете за следващата пералня, а в спалнята ви няма да цари хаос.

Не носете вкъщи предмети, за които нямате място или от които нямате нужда

Ако се придържате към това правило, ще ви е по-лесно да поддържате дома си подреден и чист. Не правете необмислени покупки. Не се впускайте в импулсивно пазаруване, а винаги обмисляйте предварително от какво имате нужда. Това не само ще ви спести безпорядъка, но и финансови средства.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК