Как да успокоим изгорялата от слънцето кожа с... алое вера или оцет

Има и други домашни средства, освен млякото, които са ефикасни

13.06.2021 | 19:48 Редактор: Здравко Черкезов
Как да успокоим изгорялата от слънцето кожа с... алое вера или оцет

Тези дни прогнозата е за по-облачно и дъждовно време, през което голяма част от хората рискуват да изгорят, излизайки навън. Причината - пренебрегват слънчевите лъчи, които не са толкова забележими, но могат да оставят червени и болезнени следи.

И какво е първото нещо, което правим, когато сме с изгоряла кожа? Голяма част от нас знаят от своите майки и баби, че намазването със студено кисело мляко облекчава до някаква степен. Но освен него, съществуват и други домашни средства, които може да изпробвате. Все пак, има различни типове кожа и докато някои са само зачервени, при други е на лице силна болка, излишна топлина и дори оток.

Ето няколко неща, които имате у дома, помагащи при слънчево изгаряне:

1. Алое вера

Гелът се използва като основна съставка в много маски и други продукти в грижата за кожата. Както подобрява хидратацията, така и ускоява болезнената кожа след излагане на слънце.

Гелът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на изгорялата от слънцето кожа. Това обяснява пред Dermstore д-р Дебра Джалимън, дерматолог от Ню Йорк. Тя съветва да имате под ръка гел от алое вера или да отрежете едно листо от растението, което отглеждате у дома, за да извлечете от него малко, за да се намажете. А облекчението е гарантирано.

2. Ябълков оцет

Може би не знаете, но при третиране с нея кожата се успокоява, защото той съдържа вещества, които намаляват възпалението и предотвратяват потенциална инфекция, обяснява още д-р Джалимън. И уточнява, че засегнатите участъци могат да се мажат по няколко пъти на ден.

"Тъй като ябълковият оцет е съставен от оцетна киселина, той може да помогне за облекчаване на болката и възпалението и да действа като антисептик", допълва специалистът.

Четете повече по темата в Tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК