Причини да качваме килограми, когато се опитваме да отслабнем

Всекидневното измерване по-скоро заблуждава, отколкото помага

12.06.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Причини да качваме килограми, когато се опитваме да отслабнем

Онези, които се борят с килограмите, много добре знаят колко трудно е постигането на стройно тяло с изящни мерки и колко още по-трудно е задържането на теглото. Драстичните диети, отслабването с много килограми, намаленият калориен прием са все предизвикателства за тялото. То успява да намери начин да се адаптира към всеки режим на хранене и всеки вид тренировка, така че да се приучи да съхранява мазнини в запас, за да си осигури енергия.

Когато започнете да нарушавате диетата си е лесно да върнете килограмите си. Йо-йо ефектът е добре познат почти на всеки. Много лесно е да се изкуши човек да си похапне някое лакомство, когато е отслабнал и си мисли, че вече може да си го позволи. Една хапка често е последвана от втора и докато се усетите сте започнали да ядете вместо по едно малко парче черен шоколад на седмица – цяло блокче шоколад.

Ограничителните диети с много намален прием на калории и почти без никакви въглехидрати крият риск и от загуба на мускулна маса. Това заедно с гладуването причинява забавяне на метаболизма и предизвиква организма да влезе в изчаквателен режим. В момента, в който в него постъпи калорична храна, той веднага я складира под формата на мазнини.

Не следите теглото си

За да следите отблизо теглото си и да сте наясно във всеки един момент дали се движите нагоре или надолу, е важно редовно да се измервате на кантара. Записвайте теглото си и сравнявайте цифрите всяка седмица. Не го правете ежедневно, защото е излишно. Всекидневното измерване по-скоро заблуждава, отколкото помага.

Друг начин да следите теглото си, който е дори по-добър показател от килограмите, са сантиметрите. Те показват най-точно дали имате натрупана допълнителна мастна тъкан или не, докато килограмите могат да ви заблудят заради задържани течности, нередовно изхождане, количество храна, приета в момента.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Gergana
преди 2 години