Чаша вода преди сутрешното кафе - задължителна е!

Приемането на достатъчно количество е много важно за предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците

11.06.2021 | 11:40 Редактор: Елеонора Танева
Чаша вода преди сутрешното кафе - задължителна е!

Много хора не се сещат сутрин да пият вода след ставане от сън. Преди това автоматично се насочват към кафемашината за едно ароматно силно кафе. Това е и най-голямата грешка рано сутрин. Не само че кафето на гладно е вредно, но и има друга напитка, която е най-препоръчително да пиете след ставане от сън. Това е водата.

Топла или студена вода на гладно?

По време на съня през цялата нощ тялото губи голяма част от течностите, които са му необходими. Това води до лека форма на дехидратация, която трябва да компенсирате след ставане от сън. Пиенето на поне една чаша сутрин след събуждане рехидратира тялото отново и го подготвя за деня.

Подобрява метаболизма

Добре хидратираният организъм работи оптимално. Пиенето на чаша вода след ставане от сън ускорява метаболизма с до 30%, според проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. По този начин водата стимулира усвояването на хранителните вещества и подобрява храносмилането. Това е прекрасен старт на деня с един подготвен за закуската организъм, информира az-jenata.bg.

Когато спите и сте в легнало положение, киселините от стомаха по-лесно преминават към хранопровода и достигат устната кухина. Ставайки и изпивайки чаша вода, вие прочиствате хранопровода от киселините и облекчавате неразположенията, свързани с тях. Това помага и на устната кухина да се предпази от вредното влияние на стомашните киселини.

Участва в превенцията на камъни в бъбреците

Пиенето на достатъчно количество вода през целия ден е много важно за предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците. От голямо значение е да пиете вода още със ставането и да го правите през целия ден регулярно, а не например да пиете по-голямо количество вода вечер.

Водата е най-важната и полезна течност, от която тялото ни се нуждае. С нея се прочистваме от токсините. С чаша вода сутрин на гладно можем да допринесем за баланса на течностите в организма, което от своя страна улеснява естествената детоксикация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК