В Бургас откриха уникална експозиция на полицейски фуражки от цял свят

Колекцията е на инспектор Павлин Ковачев

07.06.2021 | 13:56 Редактор: Здравко Черкезов

Изложба с полицейски и пожарникарски фуражки и униформи от цял свят беше открита в Бургас. Експозицията се организира от Международната полицейска организация и може да бъде видяна до края на юли.

Колекцията е на инспектор Павлин Ковачев, който започнал да събира полицейски шапки, след като получава подарък фуражка от гръцки полицай. Показва ни и френска пожарникарска каска – шедьовър на изкуството. 

"Много добър модел. Това е каска на нашата пожарна, много красива! Другите каски на пожарни на Сърбия, Швейцария, Германия", похвали се инспектор Ковачев. 

"Шапките са наистина много интересни и показват как изглеждат полицейските служите на различните места. Виждате, че формата на самите шапки и цветовото им съчетание и орнаментите по тях са най-различни", посочи директорът на ОДМВР Бургас - комисар Калоян Калоянов.

Най-старата шапка в колекцията е на френски капитан от 1936 година. На изложбата могат да се видят и шапки на полицайки. 

"Изглежда изключително красива и много удобна. Сега прочитам, че е от република Сърбия, изключително въведение в модния дизайн, с мек филц", изтъкна говорителят на МВР Бургас - Цветелина Рандева.

На изложбата е показана и най-голямата колекция от макети на полицейски и противопожарни автомобили, автобуси и камиони. Тя принадлежи на Щефан Емрих от Германия. 

"Има и по-скъпи колички, които аз не пожелах да изложим, тъй като цените им са от 367-370 евро нагоре, това са колички от 30-те години допреди 20-годишния период", сподели инспекторът колекционер Ковачев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК