fallback

Използваме ли прекалено много зехтин?

В него се съдържат ценни омега-3 и антиоксиданти, полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства

05.06.2021 | 06:30 Автор: Искра Ангелова

Зехтинът е една от най-здравословните алтернативи на рафинираното олио. Той е основна съставка в полезната във всяко отношение средиземноморска диета и средиземноморски стил на хранене.

Употребата на зехтин е прекрасен начин да направите ястията си още по-вкусни и полезни. Подходящ е както за готвене, така и за директна сурова консумация в салати, сосове, дресинги. Богат е на безценни мононенаситени омега-3 мастни киселини, които са съществени за сърдечносъдовата и нервната система.

Но както с всяко полезно нещо, така и със зехтина трябва да се внимава с количеството. Много хора забравят, че той все пак е мазнина и като такава съдържа огромно количество калории.

Само в една супена лъжица зехтин се съдържат около 120 калории. Според съветите на диетолозите, цитирани от LiveStrong, храненето на човек, който се движи активно през деня не трябва да надхвърля 2000 калории дневно, като мазнините трябва да съставляват само 20 до 35% от дневното меню.

Ако прекалите със зехтина, това може да се окаже риск за здравето ви. Прекомерната консумация на зехтин може да съсипе здравословните ползи, които иначе бихте получили от умерените дози зехтин в храненето си. Някои хора пият чист зехтин заради полезните му свойства в различни направления – за храносмилателната система, за растеж на косата, против запек и много други.

Безопасно ли е да се пие зехтин?

Пиенето на умерени количества зехтин и съобразяването им с общия калориен прием се счита за безопасно. Ако зехтинът е студено пресован и не е термично обработен, не съдържа други примеси, той е годен за директна консумация. В него се съдържат ценни омега-3 и антиоксиданти, полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства.

Чистият зехтин екстра върджин е полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Той понижава холестерола, подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, балансира нивата на кръвната захар, има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, важен за сърдечносъдовата система, информира az-jenata.bg.

Чистият необработен зехтин може да облекчи запека ви, тъй като действа смазващо за червата. Той омекотява твърдите изпражнения и улеснява изхождането. Антиоксидантите в него потискат възпаленията в храносмилателния тракт и облекчават различни неразположения.

Зехтинът може да подпомогне и растежа на косата. Антиоксидантите и омега-3 в състава му стимулират растежа, подхранват космените фоликули и подобряват текстурата на косъма.

Ако не надвишавате допустимата дневна доза от не повече от 3 чаени лъжици зехтин, ще се радвате на здравословните му ползи. Ако обаче прекалявате с количеството е възможно да претоварите организма си с мазнини и излишни калории, водещи до напълняване, повишаване на холестерола, затрудняване на чернодробната функция и омазняване на черния дроб.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback