Обикновено причината за високите цени на храните е дефицитът. Някои плодове и зеленчуци могат да се отглеждат само в много специфични региони, което прави доставките ограничени. Други пък трябва да се отглеждат внимателно, за да отговарят на строги изисквания, за да се класират сред най-добрите от най-добрите.
Ето списък с някои от най-скъпите храни в света, но трябва да се има предвид, че цените могат да варират значително през различните сезони и в различните държави.
Говеждо месо Кобе
Кобе е специален вид говеждо месо, което се добива от говедата от породата Wagyu. За да се определи като Кобе, добитъкът трябва да е роден, отгледан и обработен в японската префектура Хього в Западна Япония. Говедата се хранят с храна, богата на зърнени култури, което допринася за по-високото им съдържание на мазнини и крехката им текстура. Месото, което се получава, трябва да има висока степен на мраморизация и качество на месото, за да получи обозначението "Кобе".
Стандартите са толкова строги, че всяка година на пазара се предлагат само 3 хил. до 4 хил. глави говеда от породата Кобе. В Съединените щати говеждото месо Кобе може да струва от 25 до 50 долара за унция - а в ресторантите и повече. В COTE Miami например една унция говеждо Кобе струва 76 долара.
Бели трюфели
Белите трюфели, известни още като трюфели Алба, са един от най-скъпите видове трюфели в света. Трюфелите са ядливи спори на вид подземни гъби. Белите трюфели имат силен, земен вкус с нотки на дъб и чесън. Те често се стриват върху готови ястия като паста, ризото или яйца.
Белите трюфели се срещат предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в някои части на Хърватия и Словения. Но защо са скъпи? Заради начина им на отглеждане. За да растат, гъбите на трюфелите се нуждаят от специална връзка с корените на дърветата. Ето защо те са толкова редки - и следователно толкова скъпи. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара.
Хайвер от белуга
Хайверът е луксозна храна, която се произвежда от хайвера или яйцата на есетровите риби. Хайверът обикновено се сервира като предястие, обикновено върху препечени филийки, и често се придружава от заквасена сметана, лук и лимон.
Най-скъпият вид хайвер е хайверът от белуга, който се добива от есетра белуга. Тази голяма риба често тежи близо 600 кг, но най-голямата регистрирана някога е тежала 3463 кг.
Четете повече в investor.bg.
Какви са плановете Ви за 9 юни?
Снимка: pixabay