Овчар спаси царски орел, бедстващ в сметището в Карнобат

Това е една от най-редките птици на земята

04.06.2021 | 14:20 Редактор: Десислава Атанасова

В Карнобат спасиха една от най-застрашените птици на Земята- царски орел . Птицата е открита ранена в сметището на града близо да магистрала ''Тракия''. 

Царският орел е отрит от овчар в сметището на Карнобат. Предполага се, че е ловувал лалугери само на 300 метра от магистралата. 

"Благодарение на Ачо птицата стигна до нас и има по-голям шанс да се възстанови. Това, което можем да предполагаме, че се е случило е, че или е блъсната от кола или е закачила електрически стълб", обясни Кристина Николова, която е асистент във ветеринарна клиника.

"Птицата е с политравматизъм,  реакциите също бяха забавени. Днес птицата е значително по-стабилна и по най-бързия начин днес ще пътува до Спасителния център в Стара Загора", посочи ветеринарният лекар д-р Светослав Янев.

Царският орел е една от най-редките птици на земята. В момента  у нас има над 30 гнездящи двойки.  

"В средата на миналия век започват масови унищожения на грабливи птици, той е бил заплют заедно с врановите като вреден дивеч. Той е бил първият орел, който е изчезнал масово", разказа Владимир Младенов от БДЗП. 

Природозащитниците се надяват птицата да се възстанови напълно и да бъде върната в природата.

Повече вижте в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Мъж
преди 2 години
Обичайте птиците,животните,но не и да ги отглеждате в апартаментите??!.Знаете ли колко е грозно да влачиш куче на каишка,,. , ,кучетата трябва да бъдат на село с голям двор??? Сигнализирай за неуместен коментар