Красимир Дачев представя бохемския живот в кръчмите чрез тефтер от 1924 г.

Той излага за първи път картини от личната си колекция в галерия "Оборище 5"

26.05.2021 | 18:16 Редактор: Искра Ангелова

Бизнесменът Красимир Дачев излага за първи път картини от личната си колекция в галерия "Оборище 5". В основата на проекта е тефтер от далечната 1924 - свидетелство за бохемския живот в кръчмите, за студа и недоимъка. 

97 години по-късно тефтерът попада в колекцията на предприемача Красимир Дачев. А днес за първи път съхранените по чудо 220 страници се публикуват фототипно и се показват пред публика. 

"Той отключва страшно много траектории за разговори и за много бъдещи изследвания на 24-ата година, а и въобще на феномена "Бръмбазсъците" и първото куклено представление в държавата. В този спектакъл самите художници се шегуват със самите себе си и с темите, които 1924 им предоставя, а те никак не са малко", каза кураторът и историк Пламен Петров.

Изпълнен с бързи скици и кратки записки от карикатуриста Александър Божинов, с рисунки на художниците Константин Щъркелов и Сирак Скитни, тефтерът разгръща пред историците динамиката на културния и обществен живот в България. 

"Александър Божинов е една много важна фигура в историята на България, не само в историята на изкуството, той е първо бащата на карикатурата и в това си амплоа успява да обедини страшно много интелектуалци на 20 век около себе си", допълни Петров.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК