Започна спасителната акция на щъркела със счупен клюн в Хаджидимитрово

Сигналът за бедстващата птица е подаден вчера от жители на селото

25.05.2021 | 14:35 Редактор: Жаклина Иванова

Започна спасителната акция за щъркела със счупен клюн в казанлъшкото село Хаджидимитрово. Природозащитници взеха от гнездото петте новоизлюпени. Трудното тепърва предстои - самият щъркел трябва да бъде хванат, ако това стане - ще му се постави 3D протеза.

Сигналът за бедстващата птица е подаден вчера от жители на селото. Още тази сутрин от "Зелени Балкани“ започнаха спасителната акция, сваляйки излюпените щъркелчета. 

"За наше щастие бяха пет малки. Три, от които са доста по-големи от другите две малки. Тези трите почти на 100% ще оцелеят, тъй като състоянието им е добро. Другите две щъркелчета са изцяло обезводнени, те са много слаби и ще трябва да положим доста усилия и борба за тяхното оцеляване", каза д-р Руско Петров от "Зелени Балкани".

Щъркелът със счупения клюн не бе уловен. Ще се изчака птицата да кацне, след което ще бъде хваната и ще започне лечението ѝ.
 
"Или ще опитаме да фиксираме клюна на животното или ще приложим една нова с три Д принтер с която ще направим протеза и тази протеза ,след отстраняване на частите, които са мъртви ще сложим протезата на тяхно място. Това е иновативна технология, която за първи път ще използваме", добави Христина Клисурова от "Зелени Балкани".

Малките ще бъдат настанени в спасителния център в Стара Загора, като ще бъдат положени всички грижи за оцеляването им.

"Пролетно време, когато закъснеят, децата започват да питат къде са, кога ще дойдат", сподели кметът на село Хаджидимитрово Сунай Селимов.

Според експертите от "Зелени Балкани“ малките щъркелчета ще бъдат пуснати на свобода в началото на есента.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК