Вижте защо е добре да консумирате черен шоколад след излагане на слънце

Това може да допринесе в предпазването на кожата от вредните UV-лъчи

25.05.2021 | 10:24 Редактор: Жаклина Иванова
Вижте защо е добре да консумирате черен шоколад след излагане на слънце

Когато се излагате на слънце, вероятно прилагате слънцезащитен крем против изгаряне. На пазара е пълно с продукти за защита на кожата от вредните слънчеви лъчи, които причиняват рак на кожата и други доста сериозни проблеми. Защитата отвън е важна, но не по-малко важна е защитата и отвътре.

Според изследване, публикувано в National Library of Medicine и цитирано от healthdigest.com, консумацията на блокче черен шоколад на ден и най-вече след излагане на слънце, може да допринесе в предпазването на кожата от вредните UV-лъчи.

12-седмичното проучване показва, че хората, които са консумирали шоколад, богат на флавоноиди, какъвто е черният шоколад, са показали по-добри нива на фотозащита от контролната група, която не е консумирала тъмен шоколад.

Тъмният шоколад се бори със свободните радикали

Флавоноидите в черния шоколад, които са вид антиоксиданти, подпомагат защитата на организма от свободните радикали, пише everydayhealth.com. Фенолите и катехините в тъмния шоколад допринасят за фотозащитата на кожата отвътре. Какаото в тъмния шоколад съдържа до четири пъти повече феноли и катехини от чая. Този вид антиоксиданти предпазват кожата от изгаряния и рак, казва Франк Липман, дерматолог от Ню Йорк в интервю за everydayhealth.com.

Освен, че черният шоколад има свойството да допринася в защитата на кожата от вредните слънчеви лъчи, какаовите флавоноиди в него правят кожата по-мека, подхранена и хидратирана.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК