Кои са признаците, че сте пристрастени към въглехидратите?

Един от тях е, че се храните в стресови ситуации

18.05.2021 | 06:30 Редактор: Никола Симеонов
Кои са признаците, че сте пристрастени към въглехидратите?

Наднорменото тегло е първата стъпка към затлъстяването. Динамичното ежедневие не е оправдание за това как се грижим за своето тяло. Защото, когато страдаме от излишни килограми, криещи рискове за нашето здраве, означава, че най-вероятно похапваме в повече, особено въглехидрати. За жалост, учени са доказали, че можем да се пристрастим към любимите ни сладки и тестени изделия. Кои са признаците на такава зависимост и кои навици допринасят за нея?

Всяко хранене завършва с десерт

Хората, които са зависими от въглехидратите, не могат и да си помислят да не завършат обяда или вечерята си с вкусен десерт. Дори и да са хапнали обилно, за тях любимият сладкиш, вафла и т. н. са абсолютно задължителни. В някои случаи, ако закуската им е била под формата на нещо солено, понякога им се иска да добавят и малко сладичко. Непрекъснатото желание за десерти е знак, че сте пристрастени към този вид въглехидрат, пише Az-jenata.bg

Храните се в стресови ситуации

Когато имате трудни дни, стресови периоди, храните ли се, дори когато не сте гладни? Емоционалното хранене е голям враг на здравето и навик, който ни тласка да консумираме количества вредни въглехидрати, за да се „почувстваме емоционално по-добре“. Бургери, сладки изделия, пакетирани лакомства, тестени изделия.

Започвате с консумацията на захарни храни веднага след сън

Каква е вашата закуска? Включва ли захарни изделия, тестени закуски? И след сън тялото ви сякаш жадува за тях? Навикът да започвате така деня си кара тялото да се пристрастява към такъв тип закуска и храни като цяло.

Чувствате се мудни след хранене

Това е сигурен показател, че консумирате твърде много въглехидрати и то такива, които носят повече калории и по-малко полезни хранителни вещества. Когато не се постига правилният баланс между храните, тялото преминава в процес на почивка. Нивата на захарта и инсулина рязко се покачват, след това има рязък спад

Никога не си взимате само 1 парченце

Още един вреден навик, който повишава консумацията на въглехидрати е невъзможността да контролирате количеството, което изяждате. Вместо 1-2 блокчета шоколад или бисквити, ние хапваме всичко в опаковката. Това лесно се случва, когато гледаме телевизия, работим пред компютър. Навик който кара тялото ни да иска още и още вредни храни.

Все още сте гладни след хранене

Въпреки че сте изяли голяма купа със спагети, ястие с картофи и месо, голяма пица и т. н., скоро след като сте се нахранили, отново изпитвате глад. Проблемът е, че въглехидратите са ви в повече, а и вида им очевидно не е препоръчителен за вас в тези големи количества. Тъй като гладът може да е изнервящ, обикновено хапвате "нещо малко“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК