Григор Вачков оживя в картина: Плевенски художник подари творбата на дъщеря му

Изключително радостен, приятен, докосващ сърцето жест, сподели Вачкова

22.04.2021 | 19:46 Редактор: Жаклина Иванова

Един от най-обичаните български актьори - Григор Вачков оживя в портрет на плевенски художник. Той е изобразен в любимата му роля Банко от филма “Мъжки времена”. 

Специалният подарък дъщерята на актьора Марта Вачкова получава чрез своя приятел и колега Васил Василев - Зуека. От него разбира, че художникът Николай Ников е изобразил баща ѝ на портрет и иска да ѝ го подари. 

"Изключително радостен, приятен, докосващ сърцето жест", сподели Вачкова 

"Знам каква силна връзка имаше тя с баща си, чел съм разни неща на времето, той почина млад и предположих, че ще я зарадвам с този портрет", добави художникът Николай Ников.

"За мен това значи страшно много. 41 години от както моят баща го няма, един човек стои вкъщи и казва, искам да го нарисувам. Ето това е да поддържаме паметта. Защото естествено, че аз, майка ми, дъщеря ми искаме да говорим за баща ми, но това е, че един човек, който не го познава и не е кръвен роднина с него иска да припомни, че имаше такъв голям актьор", сподели Вачкова. 

Художникът рисува предимно музиканти, но в последния месец фокусът му се измества и върху популярни лица от света на киното и театъра от България и света.

"Аз рисувах няколко портрета на артисти и то само от роли, които са ме впечатлили. Григор Вачков има една страхотна роля на Банко във филма "Мъжки времена“ и той за мен е един невероятен артист. Освен това той е земляк от Трънчовеца, аз съм от Плевен", сподели художникът.

През годините семейство Вачкови получават редица портрети на обичания актьор, баща и съпруг, от фенове и художници като Дора Бонева, Милка Пейкова, Стоян Павлов.

"Вкъщи обаче имаме един портрет, който е любимият на баща ми на Иван Кирков. Той казваше "Това съм аз“, а този портрет е доста мрачен и тъмен и като краски и като излъчване", добави Вачкова. 

Актрисата и художникът предстои да се срещнат в Плевен на 26 април, когато Марта Вачкова ще излезе на сцената на Драматично-куклен театър "Иван Радоев“ в комедията "Рейс". 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.
    
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК