Удивително: В "Пирогов" спасиха живота на мъж, погълнал дървено яйце

Досега не е имало такъв случай, уточняват от лечебното заведение

21.04.2021 | 16:44 Редактор: Десислава Атанасова
Удивително: В

33-годишен мъж, погълнал дървено яйце, е бил опериран по спешност в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Пациентът е спасен с хибриден щадящ метод, съобщиха от лечебното заведение.

От най-голямата болница за спешна помощ у нас обясниха, че малко след полунощ 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” с чуждо тяло в хранопровода.

От направен рентген става ясно, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът незабавно е интубиран. 

За да пощадят пациента, специалистите решават да избегнат агресивен подход чрез отваряне на гръдния кош и предприемат иновативен хибриден и много щадящ метод. Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни - през стомаха и през устата. След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце, обясняват още от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов обясни, че досега не са имали такъв случай.

"В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, гастроентерологът д-р Камен Данов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК