Тролей-галерия в София обединява световното културно наследство

Поводът е 80-годишнината от първото подобно превозно средство в столицата

20.04.2021 | 20:33 Редактор: Никола Симеонов

Тролей-галерия тръгва по улиците на София. Превозното средство е изрисувано с колажи, които обединяват културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента. А поводът е 80-годишнината от пускането в движение на първия тролей в София.

Посланията на 21 държави от 5 континента стават възможни благодарение на художничката д-р Петя Илиева.

"Заедно украсихме целия тролейбус като го превърнахме в една галерия на колела, облепихме го с мотиви от културното наследство на България и техните страни за да покажем, че всички ние хората по света сме близки, сме еднакви", заяви д-р Илиева.

Основен мотив в своеобразните картини на художничката са шевиците.

"Това, което е общо между България и всички тези страни само в едно изображение, това е фолклора", добави Илиева.

Тролеят с колажи от културното наследство тръгва из София в сряда.

"За нас е чест да бъдем част от тази прекрасна инициатива, която обедини повече от 20 народа. Надявам се, когато хората виждат този тролей, да си припомнят, че всички ние като нации и хора сме силни и обединени и че културата е един мост между всички нас", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

А освен тролея, част от проекта "Изкуство за дипломация“ е и специален трамвай с елементи от природата, паметници на културата и историята на Белгия и България, който се движи по линия номер 10.

"При трамвая имаме единствено симбиозата между България и Белгия, тъй като това е български рожден ден, за който са допринесли белгийците. И реших, че трябва да представя близостта в историческите и търговските отношения на България и Белгия", допълни Петя Илиева.

А скоро по софийските улици ще бъдат пуснати за движение още шест нови тролея, които са част от доставката на 30 нови превозни средства, с които ще бъде обновен напълно тролейбусният парк на столичния електротранспорт.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК