Кълновете са богати на множество хранителни вещества и могат да подобрят храносмилането и нива на кръвна захар, и дори да ни предпазят от сърдечни заболявания.
Какво представляват кълновете?
Кълновете са леко покълнали семена. Процесът на покълване започва с накисване на семената в продължение на няколко часа. Накиснатите семена се отцеждат и се оставят да растат в продължение на два до седем дни, като се съхраняват при определена влага и температура.
Крайният продукт е кълн с дължина от 2 до 5 см. Най-често срещаните кълнове са от:
-Бобови култури: леща, боб, адзуки, нахут, соя, мунг, черен боб, зелен грах;
- Зърнени култури: кафяв ориз, елда, амарант, камут, киноа, овесени ядки;
- Зеленчуци: репички, броколи, цвекло, синап, кресон и сминдух;
- Ядки и семена: бадем, люцерна, тиквени семки, сусам, слънчоглед.
Кълновете са много хранителни
Въпреки ниското съдържание на калории, кълновете са богат източник на хранителни вещества и полезни растителни съединения. Съдържанието им на витамини и минерали варира в зависимост от вида. Процесът на покълване увеличава нивата на хранителни вещества, правейки кълновете по-богати на протеини, фолиева киселина, магнезий, фосфор, манган и витамини С и К, отколкото непокълналите растения.
Протеините в кълновете са по-лесно смилаеми. Освен това кълновете са чудесен източник на антиоксиданти, информира puls.bg.
Кълновете са полезни за здравето
Проучвания показват, че кълновете помагат за регулация на кръвната захар при хората с диабет тип 2. Необходими са повече изследвания, за да се установи защо е така и дали тези резултати се отнасят и за хората без диабет.
Кълновете съдържат по-големи количества неразтворими фибри, които могат да улеснят храносмилането и да намалят вероятността от запек. Кълновете могат да съдържат по-малко глутен, което също подобрява храносмилането.
Кълновете са полезни и за здравето на сърцето, защото понижават нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта, като същевременно увеличават "добрия" холестерол.
Суровите кълнове и вредните бактерии
Кълновете обикновено се консумират сурови или леко сварени. Суровите кълнове могат да бъдат рискови за здравето, в случай че са заразени с вредни бактерии като Escherichia coli или Salmonella. Причината за това е, че кълновете се отглеждат в топла и влажна среда, която е любима и за вредните бактерии.
Можете да намалите риска от замърсяване като:
- Купувате само пресни кълнове, които са били правилно охладени;
- Избягвате кълнове със силна миризма и влошен външен вид;
- Съхранявате ги в хладилник при температури под 8 градуса;
- Винаги миете ръцете си правилно, преди да боравите със сурови кълнове.
-Внимателни при консумация на сурови кълнове трябва да са децата, бременните жени, възрастните хора и хората със слаба имунна система.
Как да включите кълновете в менюто?
Кълновете могат да се консумират сурови в сандвич и салата, или леко сварени в топли ястия като ориз, картофи, омлети, супи, банички.
Кълновете могат да се добавят и в смутита, тесто за палачинки и дори да бъдат смлени на паста за намазване върху хляб, крекери или зеленчуци.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Мондиал 2026: Мексико и ЮАР откриват шампионата
Миков: При предсрочни избори ПП-ДБ ще почукат на вратата и на Борисов, и на Пеевски
FIFA ще връчи "награда за мир“ на Доналд Тръмп
Любимият на Майли Сайръс я изненадал като предложил брак в Япония
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Черен ден! Катастрофа взе три жертви край Търговище
Съдът на ЕС опровергава информация за допусната жалба срещу влизането ни в Еврозоната
Шефът на Rheinmetall: Мирът в Украйна няма да навреди на нашия бизнес
Hydrogenera ще внедри водородна система в завода на Volkswagen Poznań
Airbus трябва да достави 133 самолета през декември, за да постигне годишната си цел
Дори Фед да намали лихвите отново, подкрепата за икономиката ще бъде ограничена
преди 4 месеца