Кои страни можем да посетим за Великден?

Страните със стриктни противоепидемични изисквания за хоратa, влизащи от България, са двойно повече

02.04.2021 | 12:58 Редактор: Десислава Атанасова
Кои страни можем да посетим за Великден?

В едва 3 държави на Балканите ще е възможно да отидем на ваканция за предстоящия Великден. При пътуване до останалите осем страни ще подлежим на карантина, бърз или PCR тест. Това пише в сайта на Министерството на външните работи (МВнР), предаде в. Монитор.
 
Българските туристи ще могат да посрещнат празника без никакви ограничения в Сърбия, Албания и Република Северна Македония. Справка показва, че страните със стриктни противоепидемични изисквания за хоратa, влизащи от България, са двойно повече.
 
Например почивка за Великден в Хърватия и Босна и Херцеговина е възможна само срещу отрицателен PCR. По същия начин можем да влезем още в Косово и Турция, където туристите могат да изберат и да прекарат 7-дневна карантина вместо подлагане на тест.

В Гърция или Румъния обаче, няма да имаме право да избираме между тези две опции, тъй като е задължително да представим негативен резултат от PCR тест, също така подлежим и на карантина.
 
Докато в Гърция тя е с продължителност от 7 дни, румънците държат да останем изолирани поне 10 дни след влизането си в страната. При отказ за тестване, преди да пристигнем в Румъния, ще бъдем поставени под карантина за срок от 14 дни, такава няма да се налага при престой в рамките на по-малко от три дни и наличие на PCR.
 
Две от страните на Балканите предлагат допълнителна опция за желаещи да прекарат празниците на тяхна територия – представяне на сертификат за ваксинация. Българските граждани, които пътуват за Черна гора, трябва да представят негативен PCR, положителен резултат от антигенен тест на по-малко от 30 дни или удостоверение за извършена имунизация - поставена втора доза поне 7 дни преди датата на пристигане.
 
Подобни изискванията за ваканция има и в Словения – PCR тест, документ за ваксинация срещу коронавирус или положителен тест за Ковид-19, издаден преди не по-малко от 21 дни, но не повече от 6 месеца преди посещението в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК