Лидерите от ЕС: Ограниченията за пътуване трябва да останат

Борисов: Ключовата дума е солидарност

26.03.2021 | 07:04 Редактор: Никола Симеонов

На този етап трябва да останат ограниченията, в това число и за маловажните пътувания, които бяха въведени в Европейския съюз заради пандемията от Ковид-19. Около това мнение се обединиха европейските лидери на провелата се видеоконференция.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа се намира в началото на третата вълна от Ковид-19, а в много страни членки заразата отново се разраства, особено т.н. "Британски щам“. Според председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е наложително да се работи за подобряване на производството и разпределението на ваксините.

В заседанието се включи и американският президент Джо Байдън, а Фон дер Лайен подчерта:

"Европейския съюз и Съединените щати са двата най-големи производители на ваксини и ние се съгласихме, че имаме силен интерес да работим заедно, за да продължи да функционира глобалната верига за доставки и да се подготвим за следващите предизвикателства на пандемията и за пандемиите изобщо“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да се погрижи за доставките за собствените си граждани, защото това е пътят към изхода от кризата.

Премиерът Бойко Борисов също коментира доставките на ваксини.

"Днешната ключова дума е заедност и солидарност", заяви премиерът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК